088 990 98 03
ma t/m vr van 9.00-18.00 uur

EHBO reanimatie

Help meer mensen met je kennis van EHBO en reanimatie

 

Bij een cursus EHBO is reanimatie een essentieel onderdeel. Door snel en goed te reanimeren kan je immers een leven redden. Voor eerste hulp op festivals of evenementen hulpverlening is het dan ook essentieel om kennis van reanimatie te hebben. Maar het is belangrijk om niet meteen te beginnen met reanimeren, als je een bewusteloos slachtoffer ziet. Ons EHBO stappenplan voor reanimatie legt je uit hoe te reanimeren op een veilige manier.

Het EHBO stappenplan voor reanimatie

Ons EHBO stappenplan voor reanimatie bestaat uit zes stappen. Per stap leggen we je uit wat je moet doen en hoe het slachtoffer het beste kunt helpen. Voordat je echter met deze stappen begint, controleer je altijd of je omgeving veilig is voor jouw en het slachtoffer. Als dat het geval is, kan je naar het slachtoffer toegaan en beginnen met het stappenplan. Als het niet veilig is, dan verplaats je met de rautekgreep het slachtoffer naar een andere plek, die wel veilig is. Eventueel vraag je hiervoor de hulp van omstanders. Als jullie beide veilig zijn, begin je met het stappenplan.

Stap 1: Controleer of het slachtoffer bij bewustzijn is

Om te controleren of het slachtoffer bij bewustzijn is, pak je de schouders vast en schudt je voorzichtig. Daarbij vraag je op een duidelijk hoorbare toon of het goed gaat. Als het slachtoffer niet reageert, weet je zeker dat hij of zij bewusteloos is. Blijf bij het slachtoffer en ga verder met de volgende stap.

Stap 2: Bel 112

Je belt nu direct 112, vraagt om een ambulance en vertelt dat het slachtoffer bewusteloos is. Op evenementen met eerst hulp waarschuw je deze hulpverleners. Deze zijn sneller ter plaatse en hebben soms zelfs een ambulance van het Witte Kruis tot hun beschikking. Vervolgens zet je de telefoon op speaker. Zo blijf je in contact met de meldkamer en kan de medewerker je begeleiden tijdens de reanimatie. Je kan ook een omstander vragen om de hulpdiensten te waarschuwen.

Stap 3: Check de ademhaling

Nu is het belangrijk om te controleren of het slachtoffer ademt. Hiervoor leg je een hand op het voorhoofd en kantel je het hoofd iets naar achteren. Je tilt de kin op met twee vingers van je andere hand, dit heet een kinlift. Dan luister, kijk en voel je tien seconden of het slachtoffer ademt. Als het geen ademhaling is, pak je nu de AED en ga je naar de volgende stap. Als er omstanders zijn, laat je een van hen de AED halen en blijf jij bij het slachtoffer.

Stap 4: Borstcompressies

Nu begin je met 30 borstcompressies. Voor de EHBO hartmassage zet je je handen midden op het borstbeen. Duw het borstbeen krachtig 5 tot 6 centimeter in. Dit doe je 30 keer achter elkaar, met een tempo van 100 tot 120 keer per minuut.

Stap 5: EHBO beademing

Na de borstcompressies start je de EHBO beademing. Doe de kinlift, zie stap 3. Knijp de neus dicht en plaats jouw mond op die van het slachtoffer. Adem normaal in en adem een seconde lang gelijkmatig uit. Controleer of de borstkas van het slachtoffer omhoog gaat. Doe dit twee keer. Voer vervolgens opnieuw de EHBO hartmassage uit met dertig borstcompressies. Zorg dat de tijd tussen de borstcompressies maximaal tien seconden is.

Stap 6: EHBO reanimatie met AED

Stop zo kort mogelijk met reanimeren om de AED aan te sluiten. Ontbloot hiervoor het bovenlijf van het slachtoffer en zet de AED aan. Dan plak je de elektroden op de borst en volg je de aanwijzingen van de AED op. Je blijft reanimeren tot de Witte Kruis ambulance arriveert en de medewerkers het overnemen.


Vacatures

verpleegkundige Evenementenzorg Bekijk de vacature en meld je snel aan!

direct offerte

Direct een offerte aanvragen? Wij reageren binnen 2 dagen!

Direct contact:

Direct contact?Ons team staat voor je klaar!
088-990 98 03
evenementenzorg@wittekruis.nl

Zij kozen voor Witte Kruis Evenementenzorg

Dit zijn klanten van ons gewend