088 990 98 03
ma t/m vr van 9.00-18.00 uur

Kinlift

Gebruik van de kinlift tijdens reanimatie

Als iemand bewusteloos raakt of een hartstilstand krijgt, is het belangrijk om eerst te controleren of het slachtoffer nog ademt. Als het slachtoffer op zijn rug ligt, zakt zijn of haar tong namelijk in de keel, zodat de luchtweg wordt afgesloten en de ademhaling beperkt of zelfs niet mogelijk is. Door de kinlift te gebruiken, open je de luchtweg terug zonder een letsel bij het slachtoffer aan te brengen. We leggen je graag uit hoe deze EHBO-techniek werkt.

Wat is de kinlift?

De kinlift is in de EHBO een belangrijke techniek die gebruikt kan worden als je de ademhaling van een bewusteloos slachtoffer wilt controleren of als je een reanimatie wilt uitvoeren. Door de kinlift toe te passen, houd je de luchtweg van het slachtoffer open en maak je het het slachtoffer mogelijk om zelfstandig adem te halen. Als het slachtoffer niet meer ademt, is de kinlift een belangrijk onderdeel van de reanimatie.

Hoe werkt de kinlift?

De kinlift heeft enkel nut tijdens een reanimatie als je hem correct uitvoert. Je start door een hand op het hoofd van het slachtoffer te plaatsen en het hoofd voorzichtig achterover te duwen. Met twee vingers op het harde deel van de kin lift je het hoofd naar achteren. Daarna mag je geen druk meer uitvoeren op de kin, zo kan de mond open blijven tijdens de reanimatie. Heb je echter een vermoeden dat er een wervelletsel is, dan kun je de kinlift beter niet uitvoeren, aangezien dit het letsel enkel zou verergeren.

Wat gebeurt er na de kinlift?

Zodra je de kinlift hebt gebruikt, kun je een ademhalingscontrole uitvoeren. Dit doe je door te kijken naar de borst en de buik, door te luisteren aan de mond van het slachtoffer en door te voelen of er lucht komt uit de mond van het slachtoffer.

Als het slachtoffer ademhaalt, leg je hem of haar in een stabiele zijligging. Door het hoofd hier te kantelen met een kinlift, zorg je ervoor dat de luchtweg vrij blijft, zodat het slachtoffer kan blijven ademhalen en er geen braaksel in de luchtweg komt.

Merk je op dat het slachtoffer niet ademt, start dan direct met de reanimatie. Hierbij wissel je hartmassage af met twee mond-op-mond beademingen. Hartmassage voer je uit door het borstbeen met twee handen tegelijk 5 à 6 cm in te drukken. Probeer een ritme van 100 à 120 keer per minuut aan te houden. Na 30 keer het borstbeen in te drukken, ga je over tot mond-op-mond beademing door de neus van het slachtoffer dicht te knijpen en je mond over de mond van het slachtoffer te plaatsen. Blaas 2 keer gedurende 1 seconde rustig lucht in de mond van het slachtoffer en ga dan terug over op de hartmassage.

Wil je meer weten over Witte Kruis, of heb je een vraag over hoeveel EHBO’ers bij evenementen aanwezig moeten zijn en wat dit kost? We voorzien je graag van extra informatie. Je kunt ons bereiken via: 088-339 47 57 of evenementenzorg@wittekruis.nl.


Vacatures

verpleegkundige Evenementenzorg Bekijk de vacature en meld je snel aan!

direct offerte

Direct een offerte aanvragen? Wij reageren binnen 2 dagen!

Direct contact:

Direct contact?Ons team staat voor je klaar!
088-990 98 03
evenementenzorg@wittekruis.nl

Zij kozen voor Witte Kruis Evenementenzorg

Dit zijn klanten van ons gewend