088 990 98 03
ma t/m vr van 9.00-18.00 uur

Rautekgreep

Wat is de Rautekgreep?

 

Als je als EHBO’er eerste hulp moet verlenen, dan begin je altijd met het beoordelen van de situatie. Is het op deze plek veilig voor jou en het slachtoffer. Het is namelijk het beste om het slachtoffer niet te verplaatsen, dat kan namelijk voor extra letsel zorgen. Je kunt beter te plaatse helpen en wachten tot de evenementen hulpverlener er is om het van je over te nemen. Maar soms is het niet veilig en moet je het slachtoffer wel verplaatsen om hem of haar en jezelf naar een veilige plek te brengen. Dan gebruik je de Rautekgreep.

Wanneer moet je een slachtoffer verplaatsen met een Rautekgreep?

Je verplaatste een slachtoffer dat eerste hulp nodig heeft alleen als het echt niet anders kan. Dat is het geval wanneer het niet veilig is voor jou of voor het slachtoffer om op dezelfde plek te blijven, bijvoorbeeld bij een brand of wanneer er ontploffings- of instortingsgevaar is. Ook kan het onveilig zijn om een slachtoffer op een drukke weg te laten liggen. Als het slachtoffer niet zelf kan verplaatsen, dan moet jij hem of haar dus verplaatsen. Dat doe je het veiligst met de Rautek greep. Je leert de Rautekgreep tijdens een eerste hulp bij ongevallen cursus. Je krijgt dan de mogelijkheid om te oefenen met een pop of een Lotusslachtoffer.

De Rautekgreep in tien stappen

Je voert de Rautekgreep stap voor stap uit, zodat je geen fouten maakt. Als je de volgende tien stappen uitvoert, dan verplaats je het slachtoffer op de meest veilige manier.

  1. Je gaat schuin achter het slachtoffer zitten
  2. Til nu het hoofd van het slachtoffer iets op
  3. Pak de schouder die het verst van je af ligt, zodat het hoofd van het slachtoffer op jouw onderarm rust
  4. Pak nu met je andere hand de andere schouder en duw het slachtoffer in een zittende houding
  5. Zorg dat het slachtoffer tegen jou rust
  6. Steek nu jouw armen onder de oksels van het slachtoffer en pak een van zijn of haar armen. Kies bij letsel de arm die geen of het minste letsel heeft
  7. Leg deze arm over de borst van het slachtoffer heen
  8. Pak de arm met beide handen vast en hou je vingers en duimen hierbij tegen elkaar
  9. Ga op je hurken zitten met je voeten aan weerzijden van het slachtoffer
  10. Kom nu vanuit je benen omhoog en til het slachtoffer op. Loop achteruit om het slachtoffer te verplaatsen.

Als je een veilige plek hebt gevonden, dan voer je de bovenstaande stappen uit in omgekeerde volgorde om het slachtoffer veilig weer neer te leggen.

Kan je de Rautekgreep altijd toepassen?

De Rautekgreep kan je alleen toepassen als het slachtoffer ongeveer even groot en zwaar is als jij. Als het slachtoffer veel zwaarder of groter is, zal het niet lukken om hem of haar op deze manier op te tillen. Als je het slachtoffer niet kunt tillen, kan je mogelijk een omstander om hulp vragen. Als het mogelijk is, kan je proberen te wachten op een hulpverlener. Bij evenementen is hulpverlening of Witte Kruis ambulance vaak snel ter plaatse. Als het echt niet lukt maar het wel noodzakelijk is om het slachtoffer direct te verplaatsen, pak je hem of haar bij de voeten en sleep je het slachtoffer op deze manier weg. Let dan wel goed op het hoofd en vraag eventueel een omstander om het hoofd iets op te tillen. bij de Rautekgreep geldt ‘oefening baart kunst’. Zorg dus dat je bij je cursus EHBO de rautekgreep voldoende oefent met een pop of een medecursist.


Vacatures

verpleegkundige Evenementenzorg Bekijk de vacature en meld je snel aan!

direct offerte

Direct een offerte aanvragen? Wij reageren binnen 2 dagen!

Direct contact:

Direct contact?Ons team staat voor je klaar!
088-990 98 03
evenementenzorg@wittekruis.nl

Zij kozen voor Witte Kruis Evenementenzorg

Dit zijn klanten van ons gewend