088 990 98 03
ma t/m vr van 9.00-18.00 uur

Borstcompressies

Wat zijn borstcompressies?

Borstcompressies zijn een belangrijk onderdeel van EHBO reanimatie. Maar weet jij hoe je een borstcompressie precies uit moet voeren, wat het juiste tempo voor borstcompressies is en waar je verder op moet letten? Geen probleem als je dat niet weet, want wij vertellen het je graag.

Wat is het doel van borstcompressies?

Borstcompressies zijn het belangrijkste onderdeel van een reanimatie. Door de borst in te drukken simuleer je de functie van het hart. Je duwt het hart leeg door erop te drukken en laat het weer vollopen als je de borst loslaat. Met borstcompressies neem je de functie van het hart over, totdat het lichaam het weer zelf kan. Voordat je begint met reanimeren, waarschuw je eerst de hulpdiensten. Dat kan via 112, maar als je op een evenement bent, kan je ook de evenementen hulpverlening, bijvoorbeeld van het Witte Kruis. Die zijn getrainde professionals die direct eerste hulp op festivals kunnen geven en soms zelfs een Witte Kruis ambulance tot hun beschikking hebben.

Hoeveel borstcompressies moet je geven?

Bij een enkele borstcompressie gebeurt er nog niets. Je moet eerst druk opbouwen. Dat gebeurt na ongeveer 7 goede uitgevoerd borstcompressies. Pas dan begint het bloed goed te stromen en bereikt het de vitale organen. Dan komt dus ook de zuurstof pas bij de vitale organen. Als je stopt met het geven van borstcompressies, bijvoorbeeld omdat je de AED gaat aansluiten of omdat je het slachtoffer gaat beademen, zakt de druk weer weg. Dan heb je dus opnieuw zeven borstcompressies nodig om de druk weer op te bouwen. Daarom is het belangrijk om de borstcompressies zo kort mogelijk te onderbreken. Maar hoeveel borstcompressies moet je bij een reanimatie geven? Geef ongeveer 30 borstcompressies en beadem dan het slachtoffer. Vervolgens geef je weer 30 borstcompressies.

Hoe moet je een borstcompressie geven?

Eerst plaats je één hand midden op de borstkas van het slachtoffer. Dan leg je de andere hand op de eerste hand. Eventueel haak je de vingers in elkaar en hou je de vinger van de onderste hand iets omhoog. Dan druk je alleen op het borstbeen en niet op de ribben. Ga nu boven het slachtoffer hangen, zodat je schouders boven je handen zijn. Strek je armen en zet je ellebogen op slot. Nu duw je de borstkas in en laat je de borstkas weer omhoog komen. Dit herhaal je dertig keer kort achter elkaar. De beste frequentie voor borstcompressies is 100 tot 120 keer per minuut. Dat is hetzelfde tempo als het ritme van het nummer “Staying Alive” van de BeeGees. Dit nummer kan je in je hoofd zingen. Ook kan je hardop meetellen met de borstcompressies om je ritme vast te houden. Het indrukken en loslaten van de borstkas moet in hetzelfde tempo gebeuren. Na dertig borstcompressies geef je het slachtoffer twee beademingen. Vervolgens herhaal je de hartmassage weer. Dit blijf je met elkaar afwisselen tot de medische hulpverlening evenementen is gearriveerd en de reanimatie van je overneemt

Hoe diep zijn borstcompressies?

Voor een goede borstcompressie duw je de borst ongeveer een derde in. Bij een reanimatie van een volwassene is dit ongeveer 5 tot 6 centimeter. Bij een kinderreanimatie is het minder diep. Toch is vaak dieper dan je denkt, maar het is belangrijk om zo diep te duwen om het hart goed te stimuleren. Door borstcompressies te oefenen op een reanimatiepop, krijg je een goed gevoel hoe diep en hard je de borst in moet duwen. Als je dan een keer echt moet reanimeren, weet je hoe het moet voelen en kan je zekerder van jezelf zijn.

Nog een paar tips om borstcompressies goed uit te voeren

Je kan borstcompressies het beste op een harde ondergrond uitvoeren. Een matras, stoel of bank veert namelijk mee als je druk uitoefent op de borst. Je kan het slachtoffer daarom het best op de grond leggen. Als dat niet lukt, dan probeer je iets hard onder het slachtoffer te schuiven, bijvoorbeeld een plank of een groot boek. Als je een kind reanimeert, kan je het kind ook op een tafel leggen. Zo zijn de borstcompressies het meest effectief.
Zorg dat je niet op de borstkas leunt als je borstcompressies geeft. Dat kan je voorkomen door je voeten iets van de grond te tillen als je op je knieën zit. Zorg wel dat je handen altijd contact blijven houden met de borst van het slachtoffer.


Vacatures

verpleegkundige Evenementenzorg Bekijk de vacature en meld je snel aan!

direct offerte

Direct een offerte aanvragen? Wij reageren binnen 2 dagen!

Direct contact:

Direct contact?Ons team staat voor je klaar!
088-990 98 03
evenementenzorg@wittekruis.nl

Zij kozen voor Witte Kruis Evenementenzorg

Dit zijn klanten van ons gewend