088 990 98 03
ma t/m vr van 9.00-18.00 uur

Veldnorm Evenementenzorg, wat moet je weten?

De nieuwe EHBO Veldnorm Evenementenzorg (VNEZ) stelt allerlei eisen aan organisatoren van evenementen. Het doel van de norm? Eenduidige afspraken over goede en veilige evenementenzorg. Zo beschrijft de norm bijvoorbeeld welke bevoegdheid en bekwaamheid je mag verwachten van EHBO’ers en andere zorgverleners tijdens evenementen. Wat moet je weten over de veldnorm? We zetten het voor je op een rij.

Aanleiding Veldnorm Evenementenzorg

Elke dag opnieuw worden er vrijwilligers en zorgprofessionals ingezet als hulpverlener op evenementen, om de veiligheid van bezoekers en deelnemers te garanderen.

Binnen de evenementenzorg bestaan verschillende -nogal uiteenlopende- ideeën over wat goede en veilige evenementenzorg precies is. Dat maakt het onduidelijk wat je kunt verwachten van de zorg op een evenement. Een projectgroep heeft zich daarom gebogen over het ontwikkelen van veldnormen die duidelijkheid moeten geven over wat goede evenementenzorg is. In nauw overleg met alle partijen in het werkveld kwam de Veldnorm tot stand. Vanaf 1 januari 2021 wordt de VNEZ bepalend voor de evenementenzorg. Tot dat moment hebben evenementenzorgorganisaties de tijd om hun zorg in te richten volgens de norm.

Wat moet ik als evenementenorganisator weten van de Veldnorm?

De normen uit de Veldnorm gaan over de individuele zorgverlener, de organisatie van zorg op een evenement en de aanbieders van evenementenzorg. We vertellen je kort over de verschillende onderdelen uit de Veldnorm.

Risicoanalyse en veiligheidsplan evenement

Welke competenties nodig zijn op een evenement is afhankelijk van de te verwachten zorgvragen. Bij elk evenement wordt van tevoren een risicoanalyse gemaakt die beschrijft welke (gezondheids)risico’s te verwachten zijn. Het is belangrijk dat de competenties van het evenementenzorgteam passen bij de risico’s die je op het evenement verwacht.

Voor evenementen van bepaalde grootte is een zorgplan nodig. In een zorgplan omschrijf je o.a. informatie over het evenement, de verwachte zorgvragen en risico’s en het aantal ingezette zorgverleners gespecificeerd naar zorgniveau.

Zorgniveaus

Binnen de evenementenzorg onderscheiden we een aantal zorgniveaus. Zorgniveaus zeggen iets over de complexiteit van de zorg die ingezet kan worden op evenementen. In de veldnorm staat welke competenties tot welk zorgniveau behoren. De zorgniveaus:

  • Basis Eerste Hulp
  • Evenementen Eerste Hulp
  • Basiszorg
  • Spoedzorg
  • Specialistische Spoedzorg

Bevoegdheid en bekwaamheid

In de Veldnorm zijn heldere kaders vastgelegd voor de bevoegdheden en competenties van alle zorgverleners op evenementen. In de norm vind je bijvoorbeeld welke competenties een zorgverlener nodig heeft om bepaalde handelingen uit te mogen voeren.

Gedragscode

De Veldnorm evenementenzorg beschrijft een gedragscode voor zorgverleners op evenementen met daarin normen voor ‘goed zorgverlenerschap’. De gedragscode is vastgelegd in een (vrijwilligers)overeenkomst die ondertekend wordt door de zorgverlener en de evenementenzorgorganisatie.

Overige normen

Ook vind je in de Veldnorm normen voor materiaal, faciliteiten, medicijnen, veiligheid en hygiëne en transport van zorgvragers.

Meer weten over de Veldnorm evenementenzorg?

Advies op maat nodig? Onze adviseurs helpen je graag met de juiste zorg voor jouw evenement. Bekijk op evenementenz.org alle richtlijnen uit de Veldnorm evenementenzorg.

Vragen?

Meer weten over onze diensten? Wij nemen graag contact met je op!
CAPTCHA afbeelding

Dit helpt spam te voorkomen, bedankt!

Vacatures

verpleegkundige Evenementenzorg Bekijk de vacature en meld je snel aan!

direct offerte

Direct een offerte aanvragen? Wij reageren binnen 2 dagen!

Direct contact:

Direct contact?Ons team staat voor je klaar!
088-990 98 03
evenementenzorg@wittekruis.nl

Zij kozen voor Witte Kruis Evenementenzorg

Dit zijn klanten van ons gewend