088 990 98 03
ma t/m vr van 9.00-18.00 uur

Hartmassage

Hoe werkt een hartmassage?

Wist je dat elke week ongeveer 300 mensen in Nederland een hartstilstand krijgen? Zo’n hartstilstand kan op elk moment gebeuren. Tijdens het werk, een gezellig diner in een restaurant of tijdens een festival. Als iemand in elkaar zakt, is het belangrijk om zo snel mogelijk te beginnen met hartmassage. Daarom zorgen festivals dat ze een EHBO post inhuren of een ambulance huren zodat er altijd hulp stand-by staat. Bij een hartinfarct kan reanimeren namelijk iemand leven redden. Weet jij hoe je bij een hartaanval moet reanimeren en waar je op moet letten? Wij leggen het uit.

Wanneer start je een hartmassage?

Voordat je begint met een hartmassage als iemand in elkaar zakt, is het belangrijk om een aantal dingen te controleren. Allereerst kijk je of de situatie veilig is. Als dat niet het geval is, sleep je het slachtoffer naar een veilige plek. Dan schud je voorzichtig aan de schouders en vraag je ‘gaat het?’. Als je geen reactie krijgt, is het slachtoffer bewusteloos. Het is belangrijk om nu 112 te bellen of de evenementen hulpverlening te waarschuwen en te vragen om een ambulance. Dit kan je ook door een omstander laten doen. Zet de telefoon op speaker en leg deze naast het slachtoffer om de aanwijzingen van de medewerker goed op te volgen. Geef ook een omstander de opdracht om een AED te gaan halen. Daarna controleer je of het slachtoffer nog ademt. Hiervoor til je de kin op met twee vingers en kantel je het hoofd naar achteren. Je kijkt of de borst omhoog komt en luistert of je een ademhaling hoort. Ook kan je voelen of je adem uit de mond voelt komen. Als je geen ademhaling hoort, begin je met de reanimatie. Sommige mensen willen geen reanimatie. Dit geven ze vaak aan door een niet-reanimeren penning of een tatoeage op de borst. Als je dit ziet en zeker weet dat dat betekent dat de persoon geen reanimatie wil, ga je niet reanimeren. Als je twijfelt, start je de reanimatie wel.

Zo voer je een reanimatie bij een volwassene uit

Na de hierboven genoemde checks begin je de hartmassage. Hiervoor haak je je handen in elkaar met de handpalm van de ene hand of de handrug van de andere hand. Je plaatst je handen op het midden van de borstkas van het slachtoffer. Hou je ellebogen gestrekt en ga zo zitten dat je schouders boven je handen hangen. Nu druk je het borstbeen vijf tot zes centimeter in, dit noem je een borstcompressie. Je geeft nu 30 borstcompressies. Dat doe je in een tempo van 100 tot 120 keer per minuut. Het helpt om hardop te tellen of het nummer ‘Staying Alive’ van de Bee Gees in je hoofd te zingen. Dat is ongeveer het juiste tempo. Na 30 borstcompressies geef je het slachtoffer mond-op-mond beademing. Daarna ga je weer verder met de borstcompressies. Bij de mond-op-mond en reanimatie afwisselen tot de AED er is. Dan sluit je de AED aan en volg je de aanwijzingen van het apparaat op. Als de ambulancehulpverleners er zijn en de reanimatie over kunnen nemen, kan je ook stoppen.

Hoe voer je een mond-op-mond-beademing uit?

Tussen de hartmassage door moet je het slachtoffer mond-op-mond beademing geven. Hiervoor maak je de luchtwegen vrij door het hoofd van het slachtoffer naar achter te kantelen en de kin op te tillen. Je knijpt de neus dicht. Dan adem je normaal in, je hoeft niet dieper in te ademen dan je normaal zou doen. Je plaats je lippen rond die van het slachtoffer. Dan adem je één seconde uit. Je blaast dus de lucht in de mond van het slachtoffer. Controleer vanuit je ooghoeken of je de borstkas van het slachtoffer omhoog zit gaan. Dan adem je weer in en herhaal je de beademing. Geef twee beademingen in 10 seconden.

Leer ook reanimeren

Met een BHV- of EHBO cursus leer je reanimeren. Reanimatie hoort bij BHV en EHBO, omdat je hier mensen echt mee kunt helpen en het belangrijk is dat de hartmassage zo snel mogelijk wordt gestart.


Vacatures

verpleegkundige Evenementenzorg Bekijk de vacature en meld je snel aan!

direct offerte

Direct een offerte aanvragen? Wij reageren binnen 2 dagen!

Direct contact:

Direct contact?Ons team staat voor je klaar!
088-990 98 03
evenementenzorg@wittekruis.nl

Zij kozen voor Witte Kruis Evenementenzorg

Dit zijn klanten van ons gewend