088 990 98 03
ma t/m vr van 9.00-18.00 uur

Kinderreanimatie

Kinderreanimatie

Natuurlijk hoop je dat je nooit in de situatie zal komen, dat je een kind moet reanimeren. Maar toch komt het voor dat een kind gereanimeerd moet worden en het is wel fijn als je dan weet wat je moet doen. Je kan er een leven meer redden en in deze situaties telt elke seconde. Het is namelijk niet helemaal hetzelfde als de EHBO reanimatie van een volwassene, daarom zijn er speciale kinder reanimatie cursussen. Om je alvast een idee te geven, leggen wij je in zeven stappen uit hoe je een kinderreanimatie uitvoert.

 

Kinderreanimatie in zes stappen

 

Stap 1: Controller of het kind bewusteloos is

Pak de schouder van het kind vast en schud voorzichtig. Zeker bij kleine kinderen is het belangrijk om niet te hard te schudden. Vraag het kind om de ogen open te doen en je aan te kijken. Bij baby’s wrijf je over een voetje of aai je de wang en controleer je of de baby reageert. Je kan de baby ook optillen. Als je geen reactie krijgt, is het kind bewusteloos en ga je door naar stap 2.

Stap 2: Bel 112

Nu je vastgesteld hebt dat het kind of de baby bewusteloos is, laat je iemand direct hulpverlening inschakelen. Bel 112 of waarschuw de evenementen hulpverlening. Vraag naar een ambulance, zeg dat het slachtoffer bewusteloos is. Vermeld ook dat het om een baby of kind gaat. De hulpverlener aan de telefoon zal je nu vertellen wat je moet doen, volg deze aanwijzingen op. Leg het kind op een harde ondergrond, bijvoorbeeld een tafel of commode of op de grond. Als er iemand in de buurt is, vraag je deze persoon om een AED te halen.

Stap 3: Controleer de ademhaling

Nu ga je controleren of het kind nog goed ademt. Leg een hand op het voorhoofd en til met twee vingers de kin op. Bij een klein kind gebruik je hiervoor maar 1 vinger. Bij een kind ligt het hoofd iets omhoog, bij een baby hou je de neus recht naar boven. Dan luister, kijk en voel je goed of je een ademhaling hoor en of deze goed is. Het kind moet minimaal 2 keer ademhalen in 10 seconden. Meer is ook goed, maar bij minder moet je beginnen met de reanimatie bij de kinderen.

Stap 4: Beademen

Kantel het hoofd naar achteren door de kin omhoog te liften. Plaats je mond over die van met kind en knijp de neus voorzichtig dicht. Om een baby mond-op-mond beademing te geven plaats je je mond over de neus en mond. Dan adem je een seconde lang rustig uit. Herhaal dit vijf keer. Als het goed is, gaat de borstkas van het kind omhoog. Beadem nooit meer dan vijf keer bij een reanimatie bij kinderen.

Stap 5: Als het kind wakker wordt

Na elke vijf beademingen hou je rust om te controleren of het kind zelf ademt. Na de beademing kan het kind namelijk wakker worden, bewegen, gaan huilen of je ziet dat de normale kleur weer terugkomt. Als je merkt dat het kind zelf begint te ademen dan stop je met de beademing. Als het kindje wel gaat ademen, maar niet bij bewustzijn komt, leg je hem of haar in de stabiele zijligging.

Stap 6: Als het kind niet reageert

Als het kind geen tekenen van leven begint, moet je de kinderreanimatie starten. Bij een baby plaats je hiervoor twee vingers midden op het borstbeen, bij een kind plaats je de hiel van je hand op het borstbeen. Vervolgens geef je vijftien borstcompressies met een tempo van 100 tot 120 keer per minuut. Hierbij duw je de borstkas voor een derde in. Na de 15 borstcompressies beadem je twee keer. Dit blijf je herhalen tot het kind bijkomt of tot de hulpdiensten de reanimatie overnemen.

Stap 6a: Als het kind ademt, maar bewusteloos is

Als het kind bewusteloos is, maar wel normaal ademt dan leg je hem of haar eerst in de stabiele zijligging met de mond naar beneden. Zo kunnen eventuele vloeistoffen makkelijk uit de mond lopen. Leg een kussen of een opgerold kledingstuk achter het kind, zodat het niet om kan rollen. Zorg dat er geen druk op de borst is, want dat zorgt dat het kind moeilijker ademt.

Stap 7: Kinderreanimatie met de AED

Als de AED er is, dan ontbreek je kort de reanimatie. Je zet de AED aan en volgt de aanwijzingen van het apparaat op. Ontbloot de borstkas van het kind. Als er kinderelektroden zijn, gebruik je deze en plak je zoals op de verpakking staat aangegeven. Als er alleen elektroden voor volwassenen zijn, plak je er een op het midden van de borst en een op de rug van het kind. Zorg dat niemand het kind aanraakt tijdens de analyse en het toedienen van de schok. De AED begeleidt je ook tijdens de reanimatie en de beademing.

Hoe kan je kinderreanimatie goed leren?

Zoals je ziet is een reanimatie bij kinderen anders dan een reanimatie bij volwassenen. Om dit goed te leren kan je naast een gewone reanimatiecursus ook een speciale kinder reanimatie cursus volgen. Dat is handig als je wil werken als hulpverlener op evenementen, waar veel kinderen aanwezig zijn of als je bij Witte Kruis ambulancezorg wil werken.


Vacatures

verpleegkundige Evenementenzorg Bekijk de vacature en meld je snel aan!

direct offerte

Direct een offerte aanvragen? Wij reageren binnen 2 dagen!

Direct contact:

Direct contact?Ons team staat voor je klaar!
088-990 98 03
evenementenzorg@wittekruis.nl

Zij kozen voor Witte Kruis Evenementenzorg

Dit zijn klanten van ons gewend