088 990 98 03
ma t/m vr van 9.00-18.00 uur

Stabiele zijligging

Wat is een stabiele zijligging?

 

De stabiele zijligging is als term bekend bij veel mensen en bij EHBO is de stabiele zijligging een belangrijk onderdeel. Weet jij niet precies hoe en wanneer een stabiele zijligging toegepast moet worden? Geen probleem, want wij leggen de stabiele zijligging in stappen uit en vertellen waarom dit zo belangrijk is. Voor nog meer informatie kan je ook altijd een cursus evenementen hulpverlening volgen.

Wat is de stabiele zijligging?

De stabiele zijligging is niet comfortabel voor het slachtoffer, maar wel belangrijk. Door de houding zorg je namelijk dat de luchtwegen vrij blijven, zodat het slachtoffer vrij kan blijven ademen. Bovendien gebruik je de stabiele zijligging alleen als het slachtoffer bewusteloos is, dus hij of zij zal weinig van de oncomfortabele houding merken.

Hoe bepaal je wanneer je een stabiele zijligging gebruikt?

Als je iemand aantreft die bewusteloos is, controleer je altijd eerst de omgeving en of zowel jij als het slachtoffer op een veilige plek zijn. Daarna check je of het slachtoffer nog ademt. Als er geen ademhaling is, bel je direct 112 of waarschuw je de hulpverlening op festivals. Vervolgens begin je te reanimeren. Als er wel een normale ademhaling is, kan je het slachtoffer in de stabiele zijligging leggen, tenzij je vermoedt dat het slachtoffer wervelletsel kan hebben, bijvoorbeeld na een val of ongeluk. Dan laat je het slachtoffer in dezelfde positie liggen, want door de positie te veranderen kan je het letsel verergeren. Als je hebt vastgesteld dat het slachtoffer ademt en geen letsel heeft aan de wervels kan je hem of haar in de stabiele zijligging leggen. Dat gaat als volgt.

De stabiele zijligging in stappen

 

  • Stap 1: Kniel naast het slachtoffer en leg de benen van het slachtoffer recht naast elkaar. Pak de arm die het dichtst bij jou is bij de elleboog en pols vast. Leg de arm in een rechte hoek met de handpalm naar boven. Til de arm hiervoor niet op. Als het slachtoffer een bril draagt, doe je deze af.
  • Stap 2: Pak de hand van de andere arm en leg deze op de schouder die het dichtst bij jou is. De draait de handpalm naar jou toe en de bovenkant van de hand naar het gezicht van het slachtoffer. Hou de hand vast.
  • Stap 3: Pak de knie van het been dat het verst van je afligt op en buig het been, terwijl de voet plat op de grond blijft. Draai nu het slachtoffer naar je toe door de gebogen knie naar je toe te trekken.
  • Stap 4: Zorg dat de hand van het slachtoffer tegen het gezicht aan blijft en dat de elleboog van deze arm op de grond ligt. Kantel dan het hoofd licht naar achteren om de luchtwegen vrij te houden.
  • Stap 5: Controleer voortdurend de ademhaling van het slachtoffer. Hiervoor leg je je hand met gespreide vingers op de buik en borst van het slachtoffer. Je andere hand leg je op de rug, recht tegenover de hand die je op de borst hebt gelegd.

De stabiele zijligging bij een zwangere vrouw

Ook bij een zwangere vrouw kan je een stabiele zijligging gebruiken, maar je moet haar altijd op haar linkerzij leggen. Waarom moet de stabiele zijligging op links bij een zwangere vrouw? Dan komt doordat de baarmoeder in de laatste maanden van de zwangerschap zo groot is, dat deze in de rechterzij- of rugligging de onderste holle aders dicht kan drukke. Daardoor stroomt er te weinig bloed terug naar het hart en kan het hart te weinig bloed rondpompen. Hierdoor krijgen de organen, maar ook de ongeboren baby, niet genoeg zuurstof, wat zelfs tot overlijden kan leiden.

Wat is het doel van de stabiele zijligging?

Met een stabiele zijligging zorg je dat de luchtwegen vrij blijven. Daarom gebruik je een stabiele zijligging wanneer het slachtoffer het bewustzijn heeft verloren. Bij bewusteloosheid kunnen de spieren in de keel verslappen, waardoor de tong in de keel kan zakken en de ademhaling blokkeert. Daarnaast kan het slachtoffer gaan braken. Bij rugligging loopt de maaginhoud dan in de luchtwegen en longen, waardoor het slachtoffer kan stikken. Bij de stabiele zijligging blijven de luchtwegen open en loopt de maaginhoud bij braken uit de mond op de grond. Zo blijft het slachtoffer veilig tot de evenementen hulpverlener is gearriveerd.


Vacatures

verpleegkundige Evenementenzorg Bekijk de vacature en meld je snel aan!

direct offerte

Direct een offerte aanvragen? Wij reageren binnen 2 dagen!

Direct contact:

Direct contact?Ons team staat voor je klaar!
088-990 98 03
evenementenzorg@wittekruis.nl

Zij kozen voor Witte Kruis Evenementenzorg

Dit zijn klanten van ons gewend