ma t/m vr van 9.00-18.00 uur
Home »
Traumatisch hersenletsel
De oorzaken en gevolgen van traumatisch hersenletsel
Je hersenen kunnen beschadigen, als je een flinke klap op je hoofd krijgt. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren als bij een val je hoofd op de grond klapt, als je een ongeluk krijgt of als iemand tijdens een vechtpartij tegen je hoofd slaat. De beschadiging aan je hersenen die op deze manier ontstaat noem je traumatisch hersenletsel. Als je licht traumatisch hersenletsel hebt, wordt dat een hersenschudding genoemd. Als het letsel ernstiger is, spreken we van een hersenkneuzing. Op een plek waar veel mensen bij elkaar komen, is er helaas altijd risico op traumatisch hersenletsel. Daarom is het belangrijk om het te herkennen en te weten wat je moet doen als je hulpverlening op evenementen biedt of je je voor een EHBO post laat inhuren. Zeker als iemand bewusteloos is of is geweest, is de kans op hersenletsel groot en moet je als evenementen hulpverlener het slachtoffer juist te informeren. Dit leer je tijden een cursus evenementen hulpverlening.
Hoe herken je traumatisch hersenletsel?
Als je een klap tegen je hoofd krijgt, hoeft dat niet altijd tot traumatische hersenschade te leiden, maar het kan wel. Daarom is het belangrijk om je gezondheid tot enkele dagen na de klap goed in de gaten te houden. Als je een hersenschudding hebt, kan je last hebben van hoofdpijn, duizeligheid en kan je overgeven. Dit kan ook pas een of twee dagen na de klap beginnen. Meestal verminderen de klachten binnen enkele dagen, als je klachten niet verbeteren of juist erger worden, is het aan te raden om contact op te nemen met de huisarts. Dat is vooral belangrijk als je bewusteloos bent geweest of merkt dat je in de war bent. Je bent erg moe of prikkelbaar of je blijft misselijk en overgeven. Bij een hersenkneuzing kan je zelfs je zicht deels verliezen of krijg je moeite met bewegen van sommige lichaamsdelen.
Wat is het verschil tussen traumatisch en niet traumatisch hersenletsel?
Het verschil tussen traumatisch en niet traumatisch hersenletsel is de oorzaak van het letsel. Bij niet traumatische hersenletsel wordt de beschadiging veroorzaakt door een ziekte, zuurstoftekort of bloeding in de hersenen. Bij traumatisch letsel is de schade ontstaan door trauma, oftewel een klap op het hoofd. De symptomen van beide soorten hersenletsel zijn vaak hetzelfde.
Traumatisch hersenletsel behandelen
Als je een hersenschudding hebt, is rust de belangrijkste behandeling. Dan krijgen je hersenen de tijd om te herstellen. Rust betekent niet de hele dag op bed liggen en voor je uit staren. Het is juist belangrijk om langzaam weer dagelijkse taken op te pakken. Wandelen is ook een goede manier om toch te bewegen, maar wel rustig te blijven. Bij een hersenkneuzing is de behandeling lastiger en kan het langer duren. Direct na het ongeluk zullen artsen je behandelen om te voorkomen dat je hersenen meer schade oplopen. Soms moet je zelfs enige tijd in het ziekenhuis blijven, omdat de artsen je in de gaten willen houden. Daarnaast zijn er therapieën die je helpen om te gaan met je klachten. Zo is er therapie die helpt bij geheugen- of concentratieproblemen. Je leert dan trucjes om toch goed te kunnen functioneren.
De gevolgen van traumatisch hersenletsel
Als je klachten erger worden, is het belangrijk om bij je huisarts langs te gaan. Het traumatische hersenletsel kan namelijk grote gevolgen hebben als het niet goed wordt behandeld. De klachten kunnen langer aanhouden of zelfs niet meer overgaan. Concentratieproblemen komen veel voor. Je kan je niet concentreren of je kan niet meer tegen drukte. Uiteindelijk kan dit zorgen voor problemen in het dagelijks leven en op je werk. Duizeligheid zorgt ervoor dat je lastiger loopt en fietst en je moeite krijgt om de deur uit te gaan. Als je ook lichamelijke klachten hebt, kan je moeite hebben om voor jezelf te zorgen. Hoe sneller je hulp hierbij krijgt, hoe beter je kan leren om met je letsel om te gaan en te ontdekken wat je nog wel kan.
Wat als traumatisch hersenletsel niet behandeld wordt
Als je traumatisch herenletsel niet behandelt, kunnen de klachten langer aanhouden. Dit kan er uiteindelijk toe leiden dat de patiënt niet meer goed mee kan doen aan de wereld. Als je bijvoorbeeld snel overprikkeld raakt, is het makkelijker om gewoon maar thuis te blijven. Zeker als je ook lichamelijke klachten hebt als gevolg van de hersenschade, is het lastig om te doen wat je altijd deed. Daarnaast kan je door concentratieproblemen moeite krijgen op school of op je werk. Als je hier niets aan doet, wordt het lastig om het dagelijks leven te leiden. Therapie is hierbij heel belangrijk. De therapeut leert je wat je nog wel kan en oefent met je. Daarnaast leer je hoe je moet omgaan met wat je niet meer kan.
Terug naar kennisbank EHBO en hulpverlening op evenementen sportwedstrijden en festivals