ma t/m vr van 9.00-18.00 uur
Home »
Hersenletsel
Hersenletsel
Hersenletsel is een aandoening, die veel invloed heeft op de rest van je leven. Je hersenen sturen alles aan wat er in je lichaam gebeurt. Je hersenen zorgen dat je kan bewegen, dat je kan spreken en dat je met andere mensen om kunt gaan. Dus als je problemen hebt met je hersenen, kan dat verschillende vervelende gevolgen hebben. In Nederland krijgen meer dan honderdduizend mensen per jaar te maken hersenletsel. Ook als evenementen hulpverlening of als medewerker van het Witte Kruis kan je hulp verlenen aan mensen met hersenletsel. Daarom is het hoog tijd voor hersenletsel uitleg.
Wat is hersenletsel?
Hersenletsel is een beschadiging van je hersenen. Er zijn twee verschillende soorten hersenletsel, namelijk aangeboren en niet-aangeboren hersenletsel. Aangeboren hersenletsel ontstaat voor, tijdens of vlak na de geboorte. De patiënt leeft dan dus zijn hele leven met dit letsel. Niet-aangeboren hersenletsel, of NAH, ontstaat op latere leeftijd. Je kan hersenletsel na een ongeluk krijgen, als je een klap tegen je hoofd hebt gekregen. Als hersenletsel na een ongeval ontstaat, noemen we dat traumatisch hersenletsel. Maar NAH kan ook veroorzaakt worden door een ziekte of aandoening. Dat noem je niet-traumatische hersenletsel.
De oorzaken van hersenletsel
Aangeboren hersenletsel wordt veroorzaakt tijdens de zwangerschap, bijvoorbeeld als de moeder een infectie of ziekte kreeg. Ook bij de geboorte kunnen de hersenen beschadigen bij gebrek aan zuurstof of trauma aan het hoofd. Tot slot kan het hersenletsel vlak na de geboorte optreden, als het kindje ziek wordt of tijdelijke zuurstofgebrek krijgt. Traumatisch hersenletsel gebeurt op latere leeftijd en is het gevolg van een klap tegen het hoofd. Als je valt en met je hoofd op de grond komt bijvoorbeeld of als je bij een ongeluk een heftige beweging hebt gemaakt met je hoofd. Daarnaast kan een beroerte, een bloeding of een infectie in de hersenen zorgen voor letsel.
De symptomen van hersenletsel
Bij hersenletsel worden de symptomen vooral bepaald door de plek van de hersenen die is aangetast. Bij traumatisch hersenletsel merk je direct na de val of klap dat het slachtoffer verward is, aan geheugenverlies leidt of kort buiten bewustzijn is geweest. Bij ernstiger hersenletsel kan het slachtoffer langer buiten bewustzijn zijn geweest en kan het geheugenverlies langer duren. Daarnaast kan het slachtoffer dubbel of minder goed zien en last hebben van gedeeltelijk of gehele verlamming. Deze problemen kunnen na verloop van tijd herstellen, maar het kan ook langdurig aanhouden. Hersenletsel na een val of ongeluk kan dus variëren van kortdurende milde symptomen tot ernstige symptomen die langdurig of zelfs permanent zijn. De meest ernstige gevolgen van hersenletsel zijn problemen met bewegen en gedragsverandering.
Uitleg over hersenletsel en wat je moet doen
Als iemand na een ongeluk of val de symptomen van hersenletsel vertoont, dan kan je een aantal dingen doen om het slachtoffer te helpen. Allereerst zorg je dat het slachtoffer veilig is. Verplaats hem of haar niet, tenzij er brand of explosiegevaar is. Kijk of het slachtoffer bij bewustzijn is. Als dat niet het geval is, waarschuw je direct de evenementen hulpverlening. Vervolgens blijf je bij het slachtoffer tot de Witte Kruis ambulance arriveert. Stel hem of haar gerust en hou het slachtoffer rustig. Te veel beweging kan het hersenletsel namelijk verergeren. Daarnaast help je het slachtoffer bij bewustzijn te houden als je tegen hem of haar praat.
Hersenletsel behandeling
Er zijn helaas maar weinig manieren om hersenletsel echt beter te maken. In de eerste weken en maanden is rust de belangrijkste behandeling. Daarmee krijgen je hersenen te tijd om zichzelf te herstellen. Helaas kan niet alle schade uit zichzelf herstellen. Dan richt de behandeling van hersenletsel zich vooral op oefenen binnen wat je nog wel kan en omgaan met wat je niet meer kunt. Als bijvoorbeeld je linkerarm niet meer goed beweegt, kan je veel overnemen met je rechterarm. Daarnaast train je onder begeleiding van een fysiotherapeut je linkerarm voor meer kracht. Ook als je spraak is aangetast, kan je met oefening leren hoe je toch de juiste woorden kunt vinden en je uitspraak verbeteren. Zo hoef je je leven niet te laten belemmeren door het hersenletsel.
Terug naar kennisbank EHBO en hulpverlening op evenementen sportwedstrijden en festivals