088 990 98 03
ma t/m vr van 9.00-18.00 uur

Aangeboren hersenletsel

Wat is aangeboren hersenletsel?

Vaak wordt, als het over hersenletsel gaat, gesproken over niet-aangeboren hersenletsel. Dit is hersenletsel dat op latere leeftijd ontstaat door een ongeluk of ziekte. Maar helaas lopen mensen soms ook hersenletsel op bij de geboorte of vlak erna. Dit wordt aangeboren hersenletsel genoemd. Een patiënt met aangeboren hersenletsel weet dus niet het is om zonder letsel te leven, maar kan wel problemen ervaren.

Oorzaken van aangeboren hersenletsel

Aangeboren hersenletsel kan bij de geboorte al optreden. Bijvoorbeeld als er problemen zijn bij de geboorte, waardoor de hersenen tijdelijk niet genoegd zuurstof hebben gekregen of er een bloeding optreedt in de hersenen of het hersenvlies. Ook komen aangeboren hersenafwijkingen vaker voor bij meerlingen en als de baby te vroeg geboren wordt. Voor de geboorte kan aangeboren hersenletsel ontstaan door medicijngebruik van de moeder, als de moeder tijdens de zwangerschap ziek wordt en hoge koorts krijgt of door een infectie van de baarmoeder. Aangeboren hersenletsel kan ook na de geboorte ontstaan, als de baby zelf ziek wordt of tijdelijk zuurstofgebrek heeft.

Wat zijn de gevolgen van aangeboren hersenletsel?

Elk kindje is uniek en daarom zijn de gevolgen van aangeboren hersenletsel in de ontwikkeling van het kind ook per kind verschillen. Een kind met een aangeboren hersenbeschadiging kan bijvoorbeeld problemen ervaren bij de ontwikkeling van taal en gedrag. Het omgaan met emoties kan bijvoorbeeld lastig zijn, waardoor het kind sneller boos wordt, stemmingswisselingen heeft of juist somber is. Ook kan het kind concentratieproblemen ervaren en moeite hebben met taal en rekenen. Daarnaast zijn lichamelijke problemen mogelijk, zoals problemen met het gehoor of zicht of spasmes. Als hulpverlener bij evenementen moet je er bij het verlenen van eerste hulp rekening mee houden, dat iemand met hersenletsel anders reageert dan je verwacht. Op de cursus evenementen hulpverlening leer je hier op de juiste manier mee om te gaan.


Vacatures

verpleegkundige Evenementenzorg Bekijk de vacature en meld je snel aan!

direct offerte

Direct een offerte aanvragen? Wij reageren binnen 2 dagen!

Direct contact:

Direct contact?Ons team staat voor je klaar!
088-990 98 03
evenementenzorg@wittekruis.nl

Zij kozen voor Witte Kruis Evenementenzorg

Dit zijn klanten van ons gewend