088 990 98 03
ma t/m vr van 9.00-18.00 uur

Beroerte

Hoe herken je een beroerte en wat moet je doen?

Elk jaar worden in Nederland maar liefst vijftigduizend mensen in het ziekenhuis opgenomen na een beroerte. Elk jaar sterven ongeveer negenduizend mensen als gevolg van een beroerte. Hoe sneller iemand met een beroerte behandeld kan worden, hoe kleiner de kans dat de patiënt overlijdt. Het is dus belangrijk dat de hulpverlening op evenementen bij een beroerte snel op gang komt en de Witte Kruis ambulance wordt ingeschakeld.

Wat is een beroerte?

Een beroerte is een verzamelnaam voor verschillende problemen in de hersenen, namelijk een TIA, een herseninfarct en een hersenbloeding. Dit zijn allemaal verstoringen in de bloedvaten van de hersenen, waarbij de hersenen tijdelijk niet voldoende zuurstof krijgen. De medische naam van een beroerte is Cerebro Vasculair Accident of CVA. Een TIA komt het meest voor. Een stolsel sluit dan kort een bloedvat in de hersenen af. Bij een herseninfarct wordt ook een bloedvat door een stolsel afgesloten, maar de afsluiting duurt langer en lost niet vanzelf op. Bij een hersenbloeding scheurt een bloedvat open, waardoor een bloeding ontstaat. Een stolsel in het bloed is de meest voorkomende beroerte oorzaak.

Hoe herken je een beroerte

Niet iedereen heeft dezelfde symptomen bij een beroerte, maar bij negentig procent van de mensen zie je de volgende drie dingen. Hier moet je als evenementen hulpverlener dus goed op letten. Allereerst gaat een van de mondhoeken naar beneden hangen, waardoor de mond scheef trekt. Daarnaast kan iemand ineens woorden lastig uitspreken of zegt hij of zij de verkeerde woorden. De persoon komt hierdoor verward over. Daarnaast verliest het slachtoffer de kracht in een van zijn of haar armen. De arm kan zelfs helemaal verlamd zijn. Ook kan er een been verlamd raken. Het zicht kan verminderen. Iemand wordt blind aan één oog of ziet juist dubbel. Daarnaast komen problemen met het evenwicht voor of wordt iemand duizelig. Bij een hersenbloeding kan de patiënt plotseling hevige hoofdpijn krijgen of een epileptische aanval.

Iemand heeft een beroerte: wat te doen?

Als je het vermoeden hebt dat iemand een beroerte heeft, is het belangrijkst om direct 112 te bellen of de hulpverlening op festivals te waarschuwen. Hoe eerder de hulpdiensten ter plaatse zijn, des te beter kunnen de beroerte gevolgen beperkt worden. Als de beroerte behandeling in het ziekenhuis binnen anderhalf uur kan starten, kan ernstige invaliditeit voorkomen worden bij een op de vier patiënten. Als de behandeling pas na drie tot vier uur gestart wordt, is dit nog maar mogelijk bij een of de veertien patiënten. Een enorm verschil dus. Nadat je 112 hebt gebeld, begin je bij een beroerte EHBO te verlenen. Als het slachtoffer nog bij kennis is, laat je hem of haar zitten. Zorg dat het slachtoffer niet om kan vallen als hij of zij verlamd raakt aan een zijde van het lichaam. Als het slachtoffer niet meer kan zitten, leg je hem of haar in de stabiele zijligging. De beroerte kan namelijk leiden tot braken. Blijf het bewustzijn controleren. Controleer de ademhaling en de hartslag voortdurend.

 


Vacatures

verpleegkundige Evenementenzorg Bekijk de vacature en meld je snel aan!

direct offerte

Direct een offerte aanvragen? Wij reageren binnen 2 dagen!

Direct contact:

Direct contact?Ons team staat voor je klaar!
088-990 98 03
evenementenzorg@wittekruis.nl

Zij kozen voor Witte Kruis Evenementenzorg

Dit zijn klanten van ons gewend