088 990 98 03
ma t/m vr van 9.00-18.00 uur

Urgo k2 zwachtelen

Met Urgo k2 zwachtelen

Zwachtelen is een behandeling die druk uitoefent op een vochtophoping in het lichaam. Door een arm of been te zwachtelen wordt de bloedsomloop gestimuleerd, waardoor het vocht beter afgevoerd kan worden. Een Urgo K2 zwachtel is een eenvoudigere manier van zwachtelen die de druk goed verdeelt. Wij leggen je uit wat de voor- en nadelen zijn en wanneer Urgo K2 zwachtelen de beste manier is.

Wat is Urgo K2 zwachtelen

Urgo k2 is eigenlijk een zwachtelsysteem. Het combineert een korte rek zwachtel met een lange rek zwachtel. Bij Urgo k2 zwachtelen worden twee lagen zwachtels aangelegd. Door twee soorten Urgo K zwachtels te combineren is het makkelijker om de juiste druk te geven op het oedeem en wordt meteen bij het eerste gebruik de juiste druk gegeven. Daarnaast is het met een UrgoK2 zwachtel makkelijker om de zwachtels veilig aan te brengen. Te strak zwachtelen kan tot het afknellen van bloedvaten leiden en te los zwachtelen heeft geen effect. Urgo K2 zwachtels zijn geschikt om een enkel te zwachtelen of het hele been inclusief de enkel. Urgo K2 is niet voor hergebruik geschikt, de zwachtels kunnen slechts een keer gebruikt worden. De zwachtels zijn verkrijgbaar in twee maten en twee varianten, met en zonder latex.

Wanneer Urgo K2 zwachtelen?

Urgo K2 zwachtelen wordt voor verschillende aandoeningen toegepast, bijvoorbeeld bij veneuze beenulcera. Dit zijn zweren aan de benen, die ontstaan door een slechte doorbloeding. Deze slechte doorbloeding vertraagt ook de wondgenezing, waardoor de wonden weken of zelfs maanden open kunnen blijven. Daarnaast worden UrgoK2 zwachtels toegepast bij veneus oedeem en lymfoedeem. Bij veneus oedeem stroomt het bloed vanuit de benen niet goed terug naar het hart en hoopt er vocht op in de aderen. Bij lymfoedeem stroomt het lymfevocht niet goed door, waardoor het in weefsels ophoopt. Door te zwachtelen met Urgo K2 wordt er druk uitgeoefend op de weefsels en wordt het vocht weer door de vaten afgevoerd. Je gaat alleen Urgo K2 zwachtelen na een indicatie van een arts. Zwachtelen kan namelijk ook voor problemen zorgen bij bepaalde aandoeningen.

De voordelen van zwachtelen met Urgo K2

Het belangrijkste voordeel van Urgo K2 zwachtelen is dat je altijd de juiste druk uitoefent op het oedeem. Door de unieke samenstelling van de zwachtels wordt direct de juiste druk gegeven. De zwachtels zijn voorzien van drukindicatoren, zodat je eenvoudig kunt zien of je de zwachtels goed aangelegd hebt. Doordat in het Urgo K2 zwachtel systeem korte rek en lange rek zwachtels worden gecombineerd geven de zwachtels bij rust een gemiddelde druk en bij beweging een hoge druk. Daardoor kunnen de zwachtels ook ’s nachts blijven zitten, zodat er 24 uur per dag en zeven dagen per week druk uitgeoefend wordt op het oedeem. Daardoor is het resultaat van zwachtelen met Urgo K2 erg goed.

Voordat je begint met Urgo K2 zwachtelen

Voordat je als hulpverlening op festivals een been gaat zwachtelen met Urgo K2 moet je een paar dingen controleren. Als een Urgo K2 zwachtel wordt gebruikt om een wond te zwachtelen, dan moet er eerst een wondverband aangebracht worden. Dit is een zelfde verband als je ook op de eerste hulp op evenementen gebruikt om een wond te verbinden. Daar overheen kunnen dat de zwachtels aangebracht worden. Je bekijkt het been en controleert of er misschien gewrichten of botten uitsteken. Deze moeten dan met polster worden bekleed om te voorkomen dat de druk op sommige plekken te hoog of te laag wordt. Dan meet je de omtrek van de enkel en beslis je welke maat Urgo k2 zwachtels je nodig hebt. Er zijn twee maten verkrijgbaar. De beste tijd om te Urgo k2 zwachtelen is ’s ochtends, omdat de benen dan het smalst zijn. Als het niet mogelijk is om ’s ochtends te zwachtelen, laat je de patiënt vooraf een uur de benen omhoog leggen.

Urgo K2 zwachtelen

Na de voorbereiding kan je gaan zwachtelen. Dit kan op twee manieren. Je kan met Urgo K2 zwachtelen het bovenbeen, onderbeen en de enkel zwachtelen, maar ook alleen het onderbeen met het bovenbeen. Een exacte handleiding hoe je moet zwachtelen vind je op de website van Urgo K2 of leer je bij je cursus evenementen hulpverlening. Je begint in ieder geval eerst met de witte zwachtel. Deze leg je met de gewatteerde kant tegen de huid en breng je vervolgens aan. Let op de drukindicatoren om te zien of je de zwachtels niet te straks maar ook niet te los aanbrengt. Als je de witte zwachtel volgens de aanwijzingen hebt aangebracht, begin je met de beige zwachtel. Je begint iets boven de witte zwachtel en stopt er iets onder, zodat de beige zwachtel de huid nergens raakt.


Vacatures

verpleegkundige Evenementenzorg Bekijk de vacature en meld je snel aan!

direct offerte

Direct een offerte aanvragen? Wij reageren binnen 2 dagen!

Direct contact:

Direct contact?Ons team staat voor je klaar!
088-990 98 03
evenementenzorg@wittekruis.nl

Zij kozen voor Witte Kruis Evenementenzorg

Dit zijn klanten van ons gewend