ma t/m vr van 9.00-18.00 uur
Home »
Tekenbeet
Hoe herken je een tekenbeet?
Natuurlijk wil je na het bezoeken van een evenement hiervan nog lang nagenieten. Maar op ongewenste teken die ongezien met je mee naar huis reizen zit je natuurlijk niet te wachten. Hoe herken je deze beestjes?
Teken zijn geen insecten maar geleedpotigen en lijken op kleine spinnetjes. Een teek is slechts 1 tot 3 millimeter groot, daardoor zijn ze makkelijk over het hoofd te zien. Een ‘verse’ tekenbeet lijkt op een zwart puntje op de huid. Doordat de teek zich voedt met bloed is de teek na een paar dagen zo groot als een erwt en is dan bruin of grijs van kleur. Je ziet dan ook zes (larve) of acht pootjes (nimf en volwassen teek).
Hoe kom je aan een beet van een teek?
Elk jaar worden ruim 1 miljoen mensen door een teek gebeten. Teken zijn héle kleine spinachtige beestjes die leven in de natuur en voorkomen in het hele land. Je vindt ze in bossen, duinen, heidegebieden, beschutte weilanden, parken en tuinen. De teek leeft van bloed. Ze hangen aan grashalmen en struiken en van daaruit stappen ze over op passerende dieren, maar ook mensen. Teken kunnen het hele jaar actief zijn mits de temperatuur hoog genoeg is.
Wat zijn de risico’s wanneer je gebeten wordt?
Teken leven van het bloed van hun gastheer. Ze spuiten daarnaast ook speeksel in de bijtwond. Hiermee kunnen zij eventuele ziekteverwekkers die ze bij zich dragen overdragen, zoals bijvoorbeeld de Lymebacterie. Ongeveer 20% van alle teken draagt de bacterie bij zich.
Ben je gebeten? Noteer dan de datum en houd de komende 3 maanden in de gaten of er een rode of blauwrode vlek of ring ontstaat. Bel in dat geval met je huisarts. Maar neem ook bij griepachtige klachten of bij twijfel contact op met je huisarts.
Omdat een tekenbeet zo klein is wordt deze regelmatig over het hoofd gezien. Daarom is het belangrijk om na elk evenement in het groen goed te controleren op teken.
Hoe voorkom je een tekenbeet tijdens een buitenevenement?
Een tekenbeet helemaal voorkomen is lastig. Maar er zijn een aantal maatregelen die helpen:
– Wees je bewust van de mogelijke aanwezigheid van teken
– Gebruik zoveel mogelijk de gebaande paden en vermijd hoog gras en struiken
– Draag hoge schoenen en een lange broek
– Gebruik eventueel DEET om teken te weren
– Neem een tekenverwijderaar mee
Hoe controleer ik op teken?
Teken kunnen overal op het lichaam bijten, het is dus belangrijk om het hele lichaam te controleren. Gebruik zo nodig een spiegel voor plekken die u moeilijk zelf kunt zien of beter nog: vraag iemand anders te controleren op teken. Vergeet ook uw kleding!
Hoe verwijder ik een teek?
Je kunt een teek verwijderen met een pincet, een tekentang of een tekenverwijderkaart. Een tekenverwijderkaart heeft de afmetingen van een bankpas, is dus eenvoudig mee te nemen en je kunt er eenvoudig en effectief teken en wespenangels mee verwijderen. Lukt het verwijderen van de teek niet? Ga dan naar de Eerste hulp post ter plekke. De hulpverleners van Witte Kruis Evenementenzorg helpen je graag. Controleer je na afloop van het evenement thuis op teken en lukt het verwijderen niet? Neem dan contact op met je huisarts.
Wil je meer weten over Witte Kruis, of heb je een vraag over hoeveel EHBO’ers bij evenementen aanwezig moeten zijn en wat dit kost? We voorzien je graag van extra informatie. Je kunt ons bereiken via: 088-339 47 57 of evenementenzorg@wittekruis.nl.
Bronvermelding:
https://www.tekenradar.nl
https://www.rivm.nl/tekenbeten-en-lyme
Terug naar kennisbank EHBO en hulpverlening op evenementen sportwedstrijden en festivals