088 990 98 03
ma t/m vr van 9.00-18.00 uur

Koolmonoxide vergiftiging

Wat moet je doen bij koolmonoxide vergiftiging?

Koolmonoxide is een gevaarlijk gas voor mensen en dieren. Je kan bewusteloos van raken en uiteindelijk zelfs sterven door koolmonoxide vergiftiging. Het gas is zo gevaarlijk omdat je het niet kan zien, ruiken of proeven. Je kan dus vergiftigd worden zonder dat je het merkt.

Wat is koolmonoxide vergiftiging?

In Nederlands overlijden elk jaar tien tot vijftien mensen door koolmonoxide vergiftiging. Koolmonoxide is een gas dat snel in het lichaam wordt opgenomen en vervolgens het transport van zuurstof door het lichaam belemmert. Als je langdurig kleine hoeveelheden koolmonoxide inademt, heet dat chronische koolmonoxide vergiftiging, maar de vergiftiging kan ook acuut zijn, als je ineens hoge concentraties binnenkrijgt. Koolmonoxide ontstaat bij onvolledige verbranding vaak door gaskachels en keukengeisers met een slechte afvoer. Het risico is het grootste als de ruimte niet goed geventileerd is. Verwar koolmonoxide niet met kooldioxide. Kooldioxide komt veel meer in de atmosfeer voor en je kan alleen een kooldioxode vergiftiging oplopen bij hoge concentraties. De symptomen van een koolstofdioxide vergiftiging zijn echter wel ongeveer hetzelfde.

Dit zijn de koolmonoxide vergiftging symptomen

Als je te veel koolmonoxide hebt ingeademd, kan je je een beetje grieperig voelen. Je krijgt hoofdpijn en wordt misselijk. Je kan zelfs gaan overgeven. Ook voel je je moe. Hoe langer je aan koolmonoxide wordt blootgesteld, des te ergens worden de lichamelijke klachten. Bij chronische koolmonoxide vergiftiging kunnen de klachten uiteindelijk leiden tot concentratieproblemen, slaperigheid en kan je zowel lichamelijk als geestelijk minder goed presteren.

Wat moet je doen bij koolmonoxide vergiftiging

Het is bij koolmonoxide belangrijk om niet af te wachten of de klachten erger worden maar direct eerste hulp te verlenen en de hulpverlening op festivals te waarschuwen. Zoek de bron van de koolmonoxide en schakel het apparaat uit. Zet de ramen of een deur open om frisse lucht binnen te laten. Ga uit de ruimte en loop de frisse lucht in. Als een slachtoffer zelf niet meer kan lopen, dan draag je hem om haar naar buiten. Als het slachtoffer in veiligheid is, waarschuw je de hulpverlening op evenementen. Zo kan je een Witte Kruis ambulance en de brandweer waarschuwen. Het is belangrijk om na een koolmonoxide vergiftiging door een arts na te laten kijken of er geen verdere inwendige schade is. Bel ook de installateur of woningbouw vereniging om het apparaat na te laten kijken.


Vacatures

verpleegkundige op evenementen? Bekijk de vacature en meld je snel aan!

direct offerte

Direct een offerte aanvragen? Wij reageren binnen 2 dagen!

Direct contact:

Direct contact?Ons team staat voor je klaar!
088-990 98 03
evenementenzorg@wittekruis.nl

Zij kozen voor Witte Kruis Evenementenzorg

Dit zijn klanten van ons gewend