088 990 98 03
ma t/m vr van 9.00-18.00 uur

Kneuzingen en verstuikingen

Het verschil tussen kneuzingen en verstuikingen

In grote lijnen kun je stellen dat kneuzingen en verstuikingen hetzelfde zijn. Toch zijn er enkele wezenlijke verschillen, zoals het ontstaan en de plaats waar ze voorkomen. Kneuzingen kun je op je hele lichaam krijgen, terwijl verstuikingen enkel in gewrichten voorkomen. We gaan er graag dieper op in.

Wat is een kneuzing?

Een kneuzing is een beschadiging aan het weefsel dat onder de opperhuid zit, zoals een kneuzing aan pezen, spieren en onderhuids bindweefsel. Dit wordt veroorzaakt door een slag, stoot of val. Er is aan de opperhuid geen wond te zien. Door beschadiging van de weefsels gaan cellen en bloedvaten kapot en komt er bloed en vocht vrij. Het gevolg is een zwelling en verhoogde druk op de zenuwen. Dit veroorzaakt de pijn die je bij een kneuzing voelt.

Wat is een verstuiking?

Een verstuiking komt enkel voor bij gewrichten. Een verstuiking is het gevolg van een geforceerde beweging van een gewricht. Dit zorgt ervoor dat banden en weefsels worden beschadigd en opgerekt. Er is echter geen beschadiging van het bot. In je lichaam geeft een verstuiking hetzelfde effect als een kneuzing: je voelt pijn doordat bloed en vocht voor een zwelling en druk op de zenuwen zorgt.

Een verstuiking herken je aan een blauwe verkleuring. Deze ontstaat doordat bloedvaatjes kapot gaan en er een onderhuidse bloeding is.

Hoe behandel je kneuzingen en verstuikingen?

Kneuzingen en verstuikingen kun je niet genezen met specifieke geneesmiddelen. Voor de pijn kun je een paracetamol nemen en verder heeft je lichaam voornamelijk rust nodig. De herstelperiode voor kneuzingen en verstuikingen ligt tussen 3 en 5 weken.

 

Wil je meer weten over Witte Kruis, of heb je een vraag over hoeveel EHBO’ers bij evenementen aanwezig moeten zijn en wat dit kost? We voorzien je graag van extra informatie. Je kunt ons bereiken via: 088-339 47 57 of evenementenzorg@wittekruis.nl.


Vacatures

verpleegkundige Evenementenzorg Bekijk de vacature en meld je snel aan!

direct offerte

Direct een offerte aanvragen? Wij reageren binnen 2 dagen!

Direct contact:

Direct contact?Ons team staat voor je klaar!
088-990 98 03
evenementenzorg@wittekruis.nl

Zij kozen voor Witte Kruis Evenementenzorg

Dit zijn klanten van ons gewend