ma t/m vr van 9.00-18.00 uur
Home »
Hyperventilatie tijdens een (sport) evenement
Wat is hyperventilatie?
Hyperventilatie wil zeggen dat je te snel of te diep ademhaalt. Daardoor ontstaan klachten. Hyperventilatie kan voorkomen tijdens een (sport) evenement.
Hyperventilatie tijdens een (sport) evenement, waardoor ontstaat het?
Op drukke plekken of situaties kan hyperventilatie ontstaan. Op (sport) evenementen kan het druk zijn wat paniek en hyperventilatie kan uitlokken. Door veel prikkels en stress is het normaal dat je ademhaling wat sneller is. Je gaat dan vaak vanuit je borst ademhalen in plaats van je buik. Ook kan je ademhaling van slag raken door overbelasting en vermoeidheid.
Vaak is stress dus de oorzaak. Maar ook hersen-, long- en hartaandoeningen kunnen hyperventilatie veroorzaken.
Bij sporten is een snellere ademhaling normaal. Meestal ontstaat hyperventilatie tijdens het sporten door een verkeerde ademhaling. Een onjuiste ademhaling kan zorgen voor een tekort aan zuurstof. Door op een goede manier te ademhalen wordt het hartslag stabieler en kan hyperventilatie worden voorkomen.
Als je tijdens het sporten last hebt van hyperventilatie dan kan dit ook een medische oorzaak hebben. Bijvoorbeeld verminderde toevoer van zuurstof door een longprobleem. Of doordat het hart tijdens het sporten niet in staat is om genoeg bloed rond te pompen.
Hoe herken ik hyperventilatie?
De volgende symptomen kunnen wijzen op hyperventilatie:
- een snelle en onrustige ademhaling
- opgejaagd gevoel
- duizeligheid
- hartkloppingen
- hoofdpijn
- een benauwd en/of drukkend gevoel op de borst
- misselijkheid
- tintelingen
- verkramping van spieren
- een droge mond en
- mogelijk flauw vallen.
Wat kan ik doen aan hyperventilatie?
Probeer rustig te ademen via de buik. Bij sporten is het belangrijk om even te stoppen en rust te nemen. Ga even zitten of liggen. Probeer langzamer te ademen door de ademhaling te tellen. Een rustige ademhaling ligt tussen de 6 en 12 ademhalingen per minuut. Vraag tijdens een sportevenement gerust hulp bij de ehbo post.
Is hyperventilatie schadelijk?
Hyperventilatie kan er eng uitzien maar is meestal onschuldig. Als deze veroorzaakt wordt door een verkeerde ademhaling of angst, dan is er geen sprake van ernstige pijn.
Wat als hyperventilatie niet over gaat?
Heb je heftige pijn of vaker last van hyperventilatie tijdens het sporten? Neem dan contact op met je huisarts of een sportarts. Hij kan onderzoeken of er een onderliggende oorzaak is of je doorverwijzen naar een fysio- of ademtherapeut.
Wil je meer weten over Witte Kruis, over de ondersteuning die wij bieden bij evenementen en wat dit kost? We voorzien je graag van extra informatie. Je kunt ons bereiken via: 088-990 98 03 of evenementenzorg@wittekruis.nl.
Bronnen:
hyperventilatie-hyperventileren.nl
rodekruis.nl/ehbo-tips/hyperventilatie
Terug naar kennisbank EHBO en hulpverlening op evenementen sportwedstrijden en festivals