088 990 98 03
ma t/m vr van 9.00-18.00 uur

Hartkloppingen door alcohol

Hartkloppingen door alcohol

Ben je gisteren een avondje doorgezakt en heb je nu last van hartkloppingen? Dat is niet abnormaal. Alcohol kan tijdelijke hartritmestoornissen triggeren, waardoor je je hart versneld voelt bonzen in je borst of keel. Dit komt omdat alcohol inwerkt op de spiercellen van je hart. Als je weet dat alcohol hartkloppingen veroorzaakt, doe je er goed aan om slechts matig of geen alcohol te nuttigen.

Hoe voelen hartkloppingen?

We spreken van hartkloppingen als je je hart in je borstkas of keel voelt kloppen. De hartslag is heviger, sneller en onregelmatiger dan normaal. Af en toe slaat je hart een slag over, waarna een bonk, dreun of bons volgt. Op zich hoeven hartkloppingen geen probleem te vormen. Vaak verdwijnen ze even plotseling als ze zijn ontstaan. Soms krijg je hartkloppingen in combinatie met een druk op de borst, benauwdheid of misselijkheid. In dat geval raadpleeg je best direct je huisarts. Ook als hartkloppingen vaker voorkomen, is het aangeraden om je huisarts te contacteren.

Hartkloppingen na alcohol: de oorzaak

Hartkloppingen na het drinken van alcohol zijn geen abnormaal verschijnsel. Alcohol werkt immers op vele manieren in op je lichaam in het algemeen en op je hart in het bijzonder. Om de alcohol in je lichaam te verwerken, verhoogt je lichaam je hartslag. Tegelijkertijd verzwakt alcohol de hartspier. Alcohol werkt in op de elektrische geleiding die nodig is om je hart te laten pompen. Zodoende trekt je hartspier minder efficiënt samen en ervaar je hartritmestoornissen en hartkloppingen.

Daarnaast maakt de lever bij het verteren van de alcohol de stof acetaldehyde aan. Dit afbraakproduct veroorzaakt een brak gevoel of een kater en doet je hart sneller kloppen.

Doordat alcohol een vochtafdrijvende werking heeft, ontregelt alcohol het hormoon dat de vochtbalans in je lichaam reguleert. Dit vochtverlies heeft invloed op al je organen, zo ook op de werking van je hart.

Je hart en al je andere belangrijke organen zijn verbonden met je brein via de vagale zenuw. Het drinken van alcohol heeft een stimulerend effect op deze zenuw en stuurt zo de verbinding tussen je hart en je brein in overdrive. Op deze manier heb je meer kans op hartkloppingen.

Hoeveel last je van hartkloppingen hebt, verschilt van persoon tot persoon maar het is hoe dan ook zeker dat alcohol drinken slecht is voor je hart.

Boezemfibrilleren

Als je last hebt van hevige hartkloppingen, waardoor het lijkt dat je een aanval hebt, dan is het mogelijk dat je last hebt van boezemfibrilleren. Je onregelmatige hartslag haalt wel 150 tot 200 slagen per minuut, wat kan leiden tot bloedstolsels. Als deze bloedstolsels losschieten, is het mogelijk dat je een herseninfarct of klachten in de nieren en darmen krijgt.

Risicogroepen voor hartkloppingen door alcohol

Sommige mensen hebben meer kans op het krijgen van hartkloppingen na het drinken van alcohol. Onder andere diabetici, personen met een hoge bloeddruk, personen met een hartaandoening of die een hartfalen hebben gehad, personen met een ontsteking en personen met een overactieve schildklier behoren tot de risicogroepen voor hartkloppingen door alcohol.

Wat te doen bij hartkloppingen na het drinken van alcohol?

Ervaar je hartkloppingen na een avond alcohol? Dan is het belangrijk dat je je kalm houdt. Extra inspanning zal immers je hartslag nog verhogen en voor meer hartkloppingen zorgen. Door middel van meditatie en ademhalingsoefeningen houd je jezelf rustig zodra je hartkloppingen voelt opkomen. Als je hartkloppingen krijgt tijdens het drinken van alcohol is er maar één optie: direct stoppen met drinken. Het drinken van meer alcohol zal de hartkloppingen immers niet doen verdwijnen.

Wil je meer weten over Witte Kruis, of heb je een vraag over hoeveel EHBO’ers bij evenementen aanwezig moeten zijn en wat dit kost? We voorzien je graag van extra informatie. Je kunt ons bereiken via: 088-339 47 57 of evenementenzorg@wittekruis.nl.


Vacatures

verpleegkundige Evenementenzorg Bekijk de vacature en meld je snel aan!

direct offerte

Direct een offerte aanvragen? Wij reageren binnen 2 dagen!

Direct contact:

Direct contact?Ons team staat voor je klaar!
088-990 98 03
evenementenzorg@wittekruis.nl

Zij kozen voor Witte Kruis Evenementenzorg

Dit zijn klanten van ons gewend