088 990 98 03
ma t/m vr van 9.00-18.00 uur

Elastische zwachtel

Wat is een elastische zwachtel?

Er zijn veel verschillende zwachtels verkrijgbaar. Sommige zwachtels zijn bedoeld om druk te geven op het weefsel bij vochtophopingen. Door de druk wordt je lichaam namelijk gestimuleerd om het vocht af te drijven, zodat de klachten verminderen. Andere elastische zwachtels zijn gemaakt om een wond te verbinden of extra stevigheid te geven aan spieren of gewrichten. Een elastische zwachtel is goed uit te rekken, zodat je zelf kunt bepalen hoeveel druk je geeft. Bovendien zijn elastische zwachtels eenvoudig en snel aan te brengen. Daarom is een elastische zwachtel essentieel voor evenementen hulpverlening, in de Witte Kruis ambulance of op de eerste hulp bij festivals.

Wat is een elastische zwachtel?

Een elastische zwachtel is een zwachtel die gemaakt is van een combinatie van textiel en elastisch materiaal, bijvoorbeeld katoen of viscose en polyamide. Door deze combinatie is de zwachtel zeer elastisch. Het materiaal kan bij uitrekken twee tot drie keer zo lang worden. Daarnaast zijn elastische zwachtels meestal zelfklevend. De elastische zwachtels kleven niet aan de huid, maar wel aan zichzelf. Daardoor kan je de zwachtel eenvoudig fixeren door lagen over elkaar aan te leggen en heb je geen hechtpleister of verbandhaakjes meer nodig. Elastische zwachtel is verkrijgbaar in verschillende soorten en maten en wordt meestal op een rol geleverd. Een elastische zwachtel 400 x 6 cm is een veelgebruikte maat, omdat je door de breedte gemakkelijk een groot stuk kunt zwachtelen en door de lengte heb je altijd genoeg. Als de zwachtel te lang is, kan je een stuk afknippen. Daarnaast heb je keuze uit verschillende materialen.

Waarvoor gebruik je een elastische zwachtel?

Een elastische zwachtel is een onmisbaar materiaal in de EHBO doos. Een hulpverlener op festivals kan bijvoorbeeld een gewricht inzwachtelen om het gewricht te ondersteunen na een verstuiking of kneuzing. Een wond bedek je eerst met watten of gaasjes en vervolgens gebruik je de elastische zwachtel om het geheel te verbinden. Zo blijven de watten op hun plek en druk je ze stevig tegen de wond. Ook kan een elastische zwachtel preventief worden aangebracht, bijvoorbeeld om een gewricht wat extra steun te geven of je voeten te beschermen tegen blaren. Omdat elastische zwachtels goed uit kunnen rekken, beperken ze je bewegingen nauwelijks maar bieden ze toch extra ondersteuning.


Vacatures

verpleegkundige Evenementenzorg Bekijk de vacature en meld je snel aan!

direct offerte

Direct een offerte aanvragen? Wij reageren binnen 2 dagen!

Direct contact:

Direct contact?Ons team staat voor je klaar!
088-990 98 03
evenementenzorg@wittekruis.nl

Zij kozen voor Witte Kruis Evenementenzorg

Dit zijn klanten van ons gewend