088 990 98 03
ma t/m vr van 9.00-18.00 uur

Blaren

Wie kent ze niet? We hebben allemaal wel eens te maken gehad met een blaar. Blaren komen veel voor, zeker bij evenementen waar je langdurig (hard) loopt, danst of staat. Hoe ontstaat een blaar en wat is het eigenlijk? En hoe moet je ze behandelen?

Hoe ontstaan blaren?

Blaren komen het vaakst voor op onze voeten. Ze ontstaan door wrijving en druk, net als likdoorns overig. Die wrijving en druk wordt weer veroorzaakt door niet goed zittende schoenen of langdurige activiteit. Blaren kunnen ook ontstaan door verbranding. Deze blaren laten we hier buiten beschouwing. Ga met tweedegraads brandwonden altijd naar de huisarts of medisch specialist.

Wat zijn blaren?

Blaren zijn makkelijk herkenbaar maar wat is een blaar nu precies? Bij een blaar laat de bovenste huidlaag, de opperhuid, los van de onderliggende huidlagen. Tussen de lagen zit vocht. De door druk of wrijving aangedane plek op de huid wordt door het vocht beschermt tegen nog meer druk. Een blaar is dus eigenlijk een zelf beschermende maatregel van het lichaam. Naast vocht kunnen blaren ook gevuld zijn met bloed, een zogenaamde bloedblaar. Dit komt voor als de beschadiging van de huid door een bloedvaatje heen gaat.
Een gesloten blaar is pijnlijk maar een open blaar is naast pijnlijk ook gevoelig voor infecties.

Wel of niet doorprikken?

Hoe behandel je een blaar, moet je deze nu wel of niet doorprikken?
Over het algemeen geldt dat doorprikken GEEN goed idee is! Zeker niet bij een bloedblaar. Als je de blaar gesloten houdt kan het lichaam zijn werk doen en de blaar genezen. De blaar droogt dan langzaam in.

Er is een uitzondering en dat is dat de blaar al uit zichzelf deels open is en er dus een risico of infectie bestaat. Ga in dat geval te werk met een steriele naald, ontsmet de huid en werk met schone handen! Loop je een open blaar op tijdens een evenement? Dan kan de EHBO-post je helpen.

Hoe dan wel een blaar behandelen?

Het beste dek je blaren af met een goede pleister die ruim over de blaar zit. Bij drogist en apotheek zijn diverse pleisters verkrijgbaar, van gewone pleisters tot speciale blarenpleisters en antidruk pleisters. Bij een langdurige activiteit is het altijd verstandig een pleister op zak te hebben.

Blarenpleisters nemen extra druk weg, beschermen de kwetsbare huidlaag en zorgen dat er geen bacteriën en/of vuil naar binnen kunnen. Als de pleister plakt bij het opkomen van de blaar, dan voorkomt het dat je de blaar moet doorprikken.

Blaren voorkomen

Blaren zijn niet helemaal te voorkomen. Maar er zijn wel een aantal maatregelen die je kunt nemen, zoals:

  • Wellicht een open deur, maar draag goed zittende schoenen en zorg dat je ze vooraf hebt ingelopen. In schoenen met de juiste pasvorm is er voldoende ruimte voor je voeten om op te zwellen bij warmte maar kunnen ze niet schuiven.
  • Verzorg je voeten goed, door ze in regelmatig in te smeren met een zalf die de huid versterkt en verzorgt. Ook kun je je voeten vooraf dagelijks in sprayen met kamferspiritus. Dit maakt je huid dikker en sterker, waardoor de kans op blaren minder wordt.
  • Een vochtige huid vergroot de kans op blaarvorming. Draag dus droge, liefst naadloze, goed passende sokken.
  • Talkpoeder kan ook helpen om je voeten droog te houden, omdat het vocht opneemt.

 

 

 

 


Vacatures

verpleegkundige Evenementenzorg Bekijk de vacature en meld je snel aan!

direct offerte

Direct een offerte aanvragen? Wij reageren binnen 2 dagen!

Direct contact:

Direct contact?Ons team staat voor je klaar!
088-990 98 03
evenementenzorg@wittekruis.nl

Zij kozen voor Witte Kruis Evenementenzorg

Dit zijn klanten van ons gewend