088 990 98 03
ma t/m vr van 9.00-18.00 uur

Spoedeisende hulp

Wat is spoedeisende hulp?

Spoedeisende hulp is hulp die niet kan wachten tot een volgende dag. De spoedeisende hulp afdeling van een ziekenhuis behandelt daarom vooral letsels die het resultaat zijn van een ongeluk of acute aandoeningen, zoals een hartaanval. Hiermee kan je niet blijven rondlopen tot je de volgende dag bij de huisarts terecht kan. Je kan ook door de huisarts worden doorverwezen naar de spoedeisende hulp afdeling. Als de huisarts van mening is dat jouw aandoening of letsel direct behandeld moet worden dan stuurt hij je door, zodat de specialisten er direct naar kijken en de behandeling kunnen starten. Als je op een evenement bent, dat kan je in geval van spoed terecht bij de hulpverlening op evenementen. Soms heeft de organisatie een ehbo post gehuurd van het Witte Kruis waar je ter9echt kunt voor eerste hulp. Eventueel kan de ambulance van het Witte Kruis je zelfs naar het ziekenhuis brengen.

Wie kan je allemaal doorverwijzen naar de spoedeisende hulp?

Je kan op verschillende manier bij de spoedeisende hulp terecht komen. Allereerst kan de huisarts je doorverwijzen. Als je bij de huisarts bent omdat je je niet lekker voelt, kan de huisarts constateren dat je snel hulp nodig hebt. Hij of zij kan je dan aanmelden bij de spoedeisende hulp om snel onderzocht en behandeld te worden. Als je een ongeluk krijgt, bijvoorbeeld in het verkeer, tijdens het sporten of op een evenement, worden er hulpverleners ingeschakeld. Bij een evenement zijn bijvoorbeeld altijd hulpverleners aanwezig, maar anders kan er een ambulance gebeld worden. De ambulanceverpleegkundige of arts beoordelen jouw letsel en bepalen of er een snelle behandeling nodig is. In dat geval wordt je met de ambulance naar de spoedeisende hulp gebracht. Ze melden je komst vooraf aan, zodat je sneller geholpen kan worden. Tot slot kan je zelf naar de spoedeisende hulp komen met je eigen vervoer. Dat kan op advies van een hulpverlener, maar je kan ook zelf vooraf het nummer van de spoedeisende hulp bellen. Je bespreekt dat je klachten, zodat de medewerker kan bepalen of je direct naar de spoedeisen hulp moet komen of beter naar de huisarts of huisartsenpost kunt gaan.

Wat is het verschil tussen een huisartsenpost en de spoedeisende hulp?

Sommige ziekenhuizen hebben zowel een huisartsenpost als een spoedeisende hulp afdeling. Bij beide afdelingen kun je terecht als je met jouw klachten niet kunt wachten tot je eigen huisarts weer beschikbaar is. Bij een huisartsenpost krijg je de zorg van de huisarts die op dat moment dienst heeft. Deze kan je bijvoorbeeld antibiotica voorschrijven bij een infectie of een verwonding hechten. Een huisarts kan echter niet alles, want hij of zij heeft niet alle apparatuur tot zijn beschikking en is geen specialist. Daarom kan de huisarts je doorverwijzen naar de spoedeisende hulp, bijvoorbeeld om een röntgenfoto te laten maken om te zien of iets gebroken is. Of omdat een specialist naar jouw aandoening moet kijken.

Wat moet je meenemen naar de spoedeisende hulp?

Als je naar de spoedeisende hulp komt, dan moet je je eerst melden bij de balie. Als je met de ambulance bent gebracht, dan zorgen de ambulancemedewerker dat je wordt aangemeld. Hiervoor is het handig als je een identiteitsbewijs bij je hebt, een verzekeringsbewijs van je zorgverzekering en een overzicht van de medicijnen die je gebruikt. Bij echt acuut letsel, bijvoorbeeld bij een ongeluk, kan het gebeuren dat je dit allemaal niet bij je hebt. Je wordt dan natuurlijk wel gewoon geholpen, maar je zal later gevraagd worden om je gegevens te geven. Ook kan een familielid of naaste je gegevens doorgeven, als je daar zelf op dat moment niet toe in staat bent.

Waarom moet ik soms toch wachten bij de spoedeisende hulp?

De zorg die de afdeling spoedeisende hulp geeft, is niet te plannen. De afdeling weet nooit wat er die dag binnen zal komen. Daarom kan het gebeuren dat je ook op de spoedeisende hulp even moet wachten voordat je aan de beurt bent. Als je je aanmeldt, zal door de medewerker gekeken worden hoeveel spoed jouw letsel heeft. Dat doet deze medewerker bij iedereen die zich aanmeldt. Op basis daarvan wordt een volgorde gemaakt waarop iedereen geholpen zal worden. Sommige letsels of aandoeningen zijn namelijk levensbedreigend. Deze patiënten moeten natuurlijk als eerste worden geholpen. Dat kan betekenen dat jij wat langer moet wachten, als jouw letsel minder ernstig is. Dat is op dat moment misschien vervelend, maar als jij een keer met zeer ernstig of zelfs levensbedreigend letsel in het ziekenhuis komt, wil je ook dat ze alles laten vallen om je direct te helpen.

Worden de spoedeisende hulp kosten vergoed?

Sommige zorgverzekeringen hebben afspraken met bepaalde ziekenhuizen en vergoeden daarom alleen afspraken en behandelingen van die ziekenhuizen. De zorg in andere ziekenhuizen wordt dan niet vergoed. De zorg van een spoedeisende hulp afdeling is hier een uitzondering op. Als jij met spoed geholpen moet worden, kan je overal terecht en moet jouw zorgverzekering dit vergoeden. Dat hebben de zorgverleners en -verzekeraars met elkaar afgesproken zodat niet eerst gekeken hoeft te worden naar welk ziekenhuis je gebracht moet worden as je een ongeluk hebt gehad. Dat zou voor onnodig tijdverlies zorgen in een situatie waarin snel handelen belangrijk is. Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat je zelf een rekening krijgt.


Vacatures

verpleegkundige Evenementenzorg Bekijk de vacature en meld je snel aan!

direct offerte

Direct een offerte aanvragen? Wij reageren binnen 2 dagen!

Direct contact:

Direct contact?Ons team staat voor je klaar!
088-990 98 03
evenementenzorg@wittekruis.nl

Zij kozen voor Witte Kruis Evenementenzorg

Dit zijn klanten van ons gewend