088 990 98 03
ma t/m vr van 9.00-18.00 uur

Oorzaken shock

De oorzaken van shock en wat je eraan kunt doen

Als iemand in shock raakt, betekent dat dat de bloeddruk zo laag is geworden dat het bloed je lichaam niet meer van genoeg zuurstof kan voorzien. Dat kan ernstige gevolgen hebben, omdat het schade kan veroorzaken aan organen en uiteindelijk zelfs dodelijk kan zijn. Als je vermoedt dat iemand een shock heeft, moet je daarom direct de eerste hulp op evenementen waarschuwen, zodat het slachtoffer zo snel mogelijk geholpen wordt. Lees snel verder om te zien hoe je een shock herkent en wat de meest voorkomende oorzaken van een shock zijn.

Wat is een shock?

Een shock is een sterke daling van de bloeddruk. Als de bloeddruk te laag is, kan het hart het bloed niet meer goed rondpompen. Hierdoor bereikt het zuurstofrijke bloed de organen niet meer. Je lichaam gaat op dat moment zijn uiterste best doen om de vitale organen toch van zuurstof te voorzien. Uiteindelijk kan een shock leiden tot schade aan je organen, omdat ze te lang geen zuurstof hebben gekregen. Het is dus belangrijk om direct evenementen hulpverlening in te schakelen voor de patiënt. Hoe eerder de behandeling van de shock kan beginnen, des te groter is de kans dat er geen blijvende schade is.

De oorzaken van een shock

Er zijn vier verschillende soorten met verschillende shock oorzaken.

  • Cardiogene shock. Bij een cardiogene shock is hartfalen de oorzaak van de shock. Je hart heeft niet genoeg kracht om het bloed rond te pompen, waardoor je organen niet genoeg zuurstof krijgen.
  • Hypovolemische shock. Bij een hypovolemische shock is er simpelweg te weinig bloed in je bloedbaan om het goed rond te kunnen pompen en zuurstof rond te brengen door bloedverlies door een ongeval of een interne bloeding of door ernstige uitdroging.
  • Distributieve shock: bij distributieve shock heb je wel voldoende bloed in je lichaam, maar je bloedvaten staan te ver open. Daardoor daalt je bloeddruk. Voorbeelden van een distributieve shock zijn een septische shock, anafylactische shock en neurogene shock.
  • Obstructieve shock. Bij een obstructieve shock wordt de doorstroming van het bloed ergens tegengehouden, bijvoorbeeld door een bloedprop die een ader blokkeert.

De symptomen van een shock herkennen

Bij alle oorzaken van shock zijn de verschijnselen ongeveer hetzelfde. Als eerste hulp op festivals is het ook niet belangrijk om te weten om welke soort shock het gaat. Voor jou is het belangrijk om de symptomen van een shock te herkennen en hulp in te schakelen. De belangrijkste symptomen van een shock zijn een koude huid, veel zweten en rillingen. Daarnaast wordt een patiënt onrustig en verward. De hartslag versneld en de patiënt gaat sneller ademen. De patiënt kan dorst hebben, misselijk zijn en uiteindelijk zelfs zijn bewustzijn verliezen.

Wat te doen bij een shock?

Het is belangrijk om bij de eerste shock verschijnselen direct hulp in te schakelen. Als het op je werk gebeurt, schakel je bij shock de bhv in. Op een evenement waarschuw je de hulpverlening op het evenement of de ambulance van het Witte Kruis. Ergens anders bel je 112. Vertel dat je verschijnselen van shock ziet. Dan blijf je bij de patiënt en probeer je hem of haar rustig te houden. Als de patiënt namelijk veel beweegt, moet er bloed naar de spieren gestuurd worden en daardoor krijgen de organen te weinig zuurstof. Zorgt dat het slachtoffer comfortabel ligt en maakt de ruimte eromheen vrij, zodat de hulpdiensten direct aan de slag kunnen als ze zijn gearriveerd.


Vacatures

verpleegkundige Evenementenzorg Bekijk de vacature en meld je snel aan!

direct offerte

Direct een offerte aanvragen? Wij reageren binnen 2 dagen!

Direct contact:

Direct contact?Ons team staat voor je klaar!
088-990 98 03
evenementenzorg@wittekruis.nl

Zij kozen voor Witte Kruis Evenementenzorg

Dit zijn klanten van ons gewend