088 990 98 03
ma t/m vr van 9.00-18.00 uur

Oogletsel tijdens evenementen

Welke soorten oogletsel zijn er?

Oogletsel kan variëren van relatief onschuldig letsel zoals vuil (zand of vliegjes) in de ogen tot ernstiger letsel zoals een hard voorwerp tegen je oog krijgen die een bloeding in het netvlies of een scheur veroorzaakt. Oogletsel kan ook ontstaan door het niet dragen van een beschermende bril bij risicovolle handelingen, zoals schuren en lassen of bij het afsteken van vuurwerk. Ook kan schade door de zon ontstaan als er geen beschermende bril wordt gedragen. Een voorbeeld is sneeuwblindheid. Waar moet je aan denken bij oogletsel tijdens evenementen?

Oogletsel tijdens evenementen blijft vaak beperkt tot vuil in het oog. Toch kan dit erg vervelend en hinderlijk zijn en het vuil dient verwijderd te worden.

Hoe verwijder je vuil uit het oog tijdens een evenement of sportwedstrijd?

Vaak traant een oog zo erg dat het vuiltje er vanzelf uitgaat. Belangrijk is dat je niet gaat wrijven in je oog! Gaat het vuil niet vanzelf uit je oog? Gebruik dan een spiegel om te kijken waar het vuil zich bevindt. Geen spiegel bij je? Ga dan naar de eerste hulp post.

Zit het vuil op de iris of voor de pupil?

Ga naar de eerste hulp post voor hulp bij het verwijderen. Doe dit niet zelf want je kunt je oog beschadigen.

Zit het vuil op het oogwit of onder het ooglid?

Probeer het vuil voorzichtig te verwijderen met de punt van een zakdoek. Lukt dat niet, probeer het dan met water uit je oog te spoelen. Lukt dat ook niet, ga dan naar de ehbo post.

Waar moet ik opletten na afloop?

Na het verwijderen van vuil uit het oog, kan het oog nog gevoelig of wat pijnlijk zijn. Dit verdwijnt meestal binnen een dag. Zie je opeens slechter of kun je niet meer tegen licht? Neem dan altijd contact op met je huisarts.

Wil je meer weten over eerste hulp bij evenementen?

Witte Kruis Evenementenzorg biedt medische hulpverlening op evenementen in alle soorten en maten. Organiseer je een evenement en ben je op zoek naar EHBO hulpverlening. Onze artsen, ambulancemedewerkers en EHBO’ers helpen je graag om je evenement veilig te houden. Meer weten? Je kunt ons bereiken via: 088-339 47 57 of evenementenzorg@wittekruis.nl.

 

Bronnen:

https://www.ehbo.nl/
https://www.thuisarts.nl/vuiltje-of-splinter-in-oog

 


Vacatures

verpleegkundige Evenementenzorg Bekijk de vacature en meld je snel aan!

direct offerte

Direct een offerte aanvragen? Wij reageren binnen 2 dagen!

Direct contact:

Direct contact?Ons team staat voor je klaar!
088-990 98 03
evenementenzorg@wittekruis.nl

Zij kozen voor Witte Kruis Evenementenzorg

Dit zijn klanten van ons gewend