088 990 98 03
ma t/m vr van 9.00-18.00 uur

Lange rek zwachtelen

Hoe werkt lange rek zwachtelen?

Door een ledemaat te zwachtelen kan je vochtophopingen, of oedeem, behandelen. Hiervoor zijn verschillende soorten zwachtels. Een lange rek zwachtel is vooral geschikt voor patiënten die weinig bewegen, bijvoorbeeld door ziekte of door ouderdom. Maar wat is een lange rek zwachtel eigenlijk en wanneer is het beste om gebruik te maken van lange rek zwachtelen.

Wat is lange rek zwachtelen?

Bij lange rek zwachtelen wordt gebruik gemaakt van lange rek zwachtels. Dit zijn zwachtels die gemaakt zijn van katoen met viscose en een elastomeer. Het verband kan hierdoor ver uitrekken, tot wel drie keer zijn eigen lengte. Lange rekzwachtels zijn verkrijgbaar in verschillende lengtes en breedtes, zodat er altijd een geschikte maat is. Omdat het verband zo ver uitgerekt kan worden is het met langerek zwachtelen makkelijker om meer druk op het been te leggen

Wanneer gebruik je een lange rek zwachtel?

Een lange rekzwachtel wordt vooral gebruik voor patiënten die veel rusten en weinig bewegen. De druk bij rust is namelijk relatief hoog, terwijl de druk bij beweging met een lange rekzwachtel juist relatief beperkt is. Een lange rekzwachtel wordt bij voorkeur ’s ochtends aangelegd. Dan is het oedeem namelijk het kleinst en is het been het smalst. Na het opstaan wordt de druk op de benen groter, waardoor ook de vochtophopingen groter worden. Door de druk van het verband voorkom je dat het oedeem groter kan worden en wordt het vocht beter afgedreven.

De nadelen van lange rek zwachtelen

Een lange rek zwachtel moet ‘s nachts verwijderd worden. Omdat lange rek zwachtels zo elastisch zijn, blijft er namelijk ook liggend veel druk op de benen staan. Maar als je gaat slapen, neemt de druk in de bloedvaten van je been juist af. Daardoor kan het verband de bloedtoevoer naar je benen afknellen en krijgen de benen en voeten geen zuurstof met alle mogelijke gevolgen van dien. Ook is lange rek zwachtelen niet geschikt voor patiënten met problemen met de bloedvaten of diabetespatiënten. Als evenementen hulpverlener zal je niet veel te maken krijgen met lange rek zwachtels. Als je toch een patiënt ziet waarbij de zwachtels te strak zitten of afgezakt zijn, kan je als medische hulpverlening bij evenementen de zwachtels het beste direct verwijderden. Een ambulance van het witte kruis kan de patiënt vervolgens naar het ziekenhuis brengen, waar een ervaren therapeut de zwachtels opnieuw aan kan leggen.


Vacatures

verpleegkundige Evenementenzorg Bekijk de vacature en meld je snel aan!

direct offerte

Direct een offerte aanvragen? Wij reageren binnen 2 dagen!

Direct contact:

Direct contact?Ons team staat voor je klaar!
088-990 98 03
evenementenzorg@wittekruis.nl

Zij kozen voor Witte Kruis Evenementenzorg

Dit zijn klanten van ons gewend