088 990 98 03
ma t/m vr van 9.00-18.00 uur

Korte rek zwachtelen

Hoe werkt korte rek zwachtelen?

 

Zwachtelen is een bewezen methode om vocht uit een ledemaat af te drijven. Door de druk van de zwachtels wordt je lichaam gestimuleerd om het vocht op te nemen en via de bloed- en lymfevaten af te voeren. Voor zwachtelen worden korte rek zwachtels en lange rek zwachtels gebruikt. Maar wat zijn korte rek zwachtels en wat zijn de voordelen van korte rek zwachtelen?

Wat is korte rek zwachtelen

Korte rek zwachtelen is uiteraard zwachtelen met gebruik van korte rekzwachtels. Een korte rekzwachtel is meestal gemaakt van katoen en bevat geen elastiek. De rek in het textiel komt door de manier van weven. Het lijkt op verband, zoals ook door hulpverlening bij evenementen of een Witte Kruis ambulance wordt gebruikt maar dan steviger. Een korte rekzwachtel geeft bij beweging een grote druk en bij rust juist een lagere druk. Als je loopt, spant je kuitspier aan waardoor hij uitzet. Daardoor vergroot de druk tegen de korte rekzwachtel, die nauwelijks meegeeft. Omdat de druk het sterkst is als je in beweging bent, is deze methode alleen geschikt voor patiënt die nog goed kunnen bewegen. Bij bedlegerige patiënten worden lange rek zwachtels gebruikt.

Waar is korte rek zwachtelen goed voor?

Kortere zwachtelen wordt vooral toegepast als behandeling tegen oedeem. Oedeem is een vochtophoping in je weefsels. Door de druk van de zwachtels worden je bloed- en lymfevaten namelijk vernauwd. Daardoor gaat het bloed en lymfevocht sneller stromen en nemen ze meer vocht mee. Ophopingen worden zo meegenomen de vaten in en worden uiteindelijk door het lichaam afgevoerd. Als evenementen hulpverlener kan je te maken krijgen met korte rek zwachtels, als ze te strak zitten en de doorbloeding juist belemmeren. Dan kan je het beste de zwachtels verwijderen en een arts om advies vragen.


Vacatures

verpleegkundige Evenementenzorg Bekijk de vacature en meld je snel aan!

direct offerte

Direct een offerte aanvragen? Wij reageren binnen 2 dagen!

Direct contact:

Direct contact?Ons team staat voor je klaar!
088-990 98 03
evenementenzorg@wittekruis.nl

Zij kozen voor Witte Kruis Evenementenzorg

Dit zijn klanten van ons gewend