088 990 98 03
ma t/m vr van 9.00-18.00 uur

Flauwte versus beroerte

Het verschil tussen een flauwte en een beroerte

Als iemand bewusteloos raakt, is het moeilijk om direct te zien of het om een flauwte of een beroerte gaat. Het is echter belangrijk om snel en juist actie te kunnen ondernemen. We leggen je graag uit hoe je het verschil tussen een flauwte en een beroerte herkent.

Wat is een flauwte?

Een flauwte is het gevolg van een zuurstoftekort in de hersenen dat veroorzaakt wordt door een bloedsomloop die tijdelijk onvoldoende is. Dit gebeurt door problemen met de bloeddruk. Bloedvaten verwijderen en het hartritme vertraagt waardoor het bloed uit het hoofd zakt en de hersenen niet voldoende zuurstof krijgen. Het slachtoffer valt flauw en zijgt dankzij de zwaartekracht bewusteloos neer op de grond. Zodoende komen hoofd en hart weer op dezelfde lijn en hoeft het hart minder moeite te doen om het bloed naar de hersenen te pompen. Zodra de hersenen terug voldoende bloed en zuurstof hebben gekregen, komt het slachtoffer terug bij bewustzijn.

Oorzaken van bewusteloos raken door flauwte

Er kunnen meerdere oorzaken zijn die leiden tot een flauwte. Onder andere oververmoeidheid, te lang rechtstaan, te weinig eten of drinken, pijn en een benauwde omgeving kan een flauwte tot gevolg hebben. Ook als je te snel opstaat uit zittende, hurkende of liggende positie kun je flauwvallen. Ook psychische oorzaken zoals angst, schokkende gebeurtenissen, sterke emoties en het zien van naalden of bloed kan aanleiding zijn om flauw te vallen.

Een flauwte herkennen

Een flauwte gaat altijd gepaard met enkele symptomen zoals zweten, geeuwen en bleek worden. Daarna ervaart het slachtoffer een vermindert bewustzijn dat uiteindelijk leidt tot bewusteloosheid. Het zuurstofgebrek kan in sommige gevallen leiden tot spierspasmen die lijken op epilepsie. Het duurt niet lang voor het slachtoffer terug bij bewustzijn komt.

Eerste hulp bij een flauwte

Als je merkt dat iemand begint te zweten en bleek te worden, laat hem of haar dan neerzitten en zijn of haar hoofd tussen de knieën doen. Merk je echter dat een flauwte niet meer af te wenden is, ondersteun het slachtoffer en zorg dat hij of zij in een liggende houding terecht komt. Je kunt de benen omhoog leggen op een stoel. Zorg dat er frisse lucht is door een raam te openen en omstanders op een afstand te houden. Zorg ervoor dat het slachtoffer vrij kan ademhalen, maak kleding indien nodig los. Dep het voorhoofd met een vochtig washandje. Als het slachtoffer na 2 minuten nog niet terug bewust is, is de situatie waarschijnlijk ernstiger.

Wat is een beroerte?

Beroerte is een verzamelnaam voor een hersenbloeding, een herseninfarct en een TIA. Een beroerte is het gevolg van een probleem met de bloedvaten in je hersenen. Doordat een deel van je hersenen geen voeding en zuurstof krijgt, vallen alle functies plotseling uit. Een buitenstaander herkent een beroerte aan de verwarde spraak, de scheve mond of de lamme arm van het slachtoffer.

Oorzaken van een beroerte

Een beroerte kan vele oorzaken hebben en de meeste hebben te maken met je levensstijl. Overgewicht, een te hoog cholesterolgehalte, een te hoge bloeddruk, diabetes, roken of te weinig lichaamsbeweging kunnen leiden tot een beroerte. Ook personen met hartritmestoornissen hebben meer kans op een beroerte. Daarnaast zijn er nog erfelijke factoren die ervoor zorgen dat je meer risico loopt op een beroerte.

Een beroerte herkennen

Een beroerte heeft vele kenmerken. Zo goed als 9 op 10 slachtoffers heeft minstens 1 van de volgende symptomen: een scheve mond, verwarde spraak en een lamme arm. Daarnaast kan het slachtoffer ook minder kracht of verlamming in een been waarnemen. Het zicht kan verminderen waardoor hij of zij plots dubbel ziet of nog maar met één oog kan zien. Plotse problemen met evenwicht en coördinatie en een heftige draaiduizeligheid zijn ook indicaties van een beroerte.

Eerste hulp bij een beroerte

Als je merkt dat iemand een beroerte krijgt, is het van groot belang om zo snel mogelijk te handelen. Zo beperk je de schade voor het slachtoffer. Bel direct de hulpdiensten als je een vermoeden van een beroerte hebt. Laat het slachtoffer niet drinken of eten en laat hem of haar kiezen in welke houding hij of zij wilt zitten. Blijf bij het slachtoffer tot de hulpdiensten arriveren.

Wil je meer weten over Witte Kruis, of heb je een vraag over hoeveel EHBO’ers bij evenementen aanwezig moeten zijn en wat dit kost? We voorzien je graag van extra informatie. Je kunt ons bereiken via: 088-339 47 57 of evenementenzorg@wittekruis.nl.


Vacatures

verpleegkundige Evenementenzorg Bekijk de vacature en meld je snel aan!

direct offerte

Direct een offerte aanvragen? Wij reageren binnen 2 dagen!

Direct contact:

Direct contact?Ons team staat voor je klaar!
088-990 98 03
evenementenzorg@wittekruis.nl

Zij kozen voor Witte Kruis Evenementenzorg

Dit zijn klanten van ons gewend