Tips bij een bloedneus
Is het je al eens overkomen dat je je neus snoot en je zakdoek vol bloed hing? Dat is niet verwonderlijk. Je neus zit namelijk vol kleine bloedvaatjes, waardoor je makkelijk een bloedneus kunt krijgen. Wij vertellen je graag wat een bloedneus is en hoe je een bloedneus kunt stoppen.
Wat is een bloedneus?
We spreken van een bloedneus als je bloedt uit één of twee neusgaten. Dit komt omdat er een bloedvaatje in de neus is gesprongen. Sommige mensen ervaren ook bloed in de keel tijdens en na een bloedneus. Gelukkig zijn de meeste bloedneuzen onschuldig en gemakkelijk te behandelen.
Hoe ontstaat een bloedneus?
Een bloedneus is het gevolg van een gekwetst en gesprongen bloedvaatje in de neus. Hier zijn vele oorzaken voor.
Meestal wordt een bloedneus veroorzaakt door onze eigen handelingen:
de neus te hard snuiten;
peuteren in de neus;
een vreemd voorwerp in de neus inbrengen;
een slijmvliesontsteking
een stoot op de neus;
een wondje dat terug openspringt.
In enkele specifieke gevallen krijg je zonder directe aanleiding een bloedneus:
rook of te droge lucht, waardoor het neusslijmvlies sneller uitdroogt;
droog en warm weer;
op grote diepte of hoogte;
een zware inspanning.
Als je bloedstolling gestoord is door inname van bloedverdunners of door ziekte, zal je bloedneus langer duren dan normaal.
Wat te doen bij een bloedneus?
Als je een bloedneus hebt, probeer dan vooral kalm te blijven. Opwinding en gejaagdheid zal de bloeddruk doen stijgen en zal de bloedneus langer laten duren. Om te voorkomen dat er bloed in je keel komt, ga zitten en buig je voorover. Eventuele bloedklonters verwijder je door je neus te snuiten. Met je duim en wijsvinger houd je je neus dicht en dit minstens gedurende 5 minuten. Zo vormt er zich stolsel op het gekwetste bloedvaatje en zal de bloeding stoppen. Vergeet niet om tijdens deze 5 minuten door je mond te ademen. Om te voorkomen dat het stolsel lost, kun je je neus de daaropvolgende uren best niet meer snuiten.
Wat niet te doen bij een bloedneus?
Het is niet verstandig om te gaan liggen of je hoofd achterover te houden. Hierdoor loopt het bloed naar je keel en dat wil je net voorkomen. Daarnaast heeft het weinig nut om een kompres, zakdoek of watje in je neusgat te proppen. Hiermee oefen je te weinig druk uit op de bloeding waardoor het bloedvaatje niet kan dicht stollen.
Hoe een bloedneus voorkomen?
Als je regelmatig last hebt van een bloedneus kun je enkele zaken doen om dit te voorkomen. Als je je neus moet snuiten, doe het zachtjes. Peuter niet meer in je neus, zo beschadig je de bloedvaatjes in je neus het minste. Vermijd rook en droge lucht, zodat je slijmvlies niet uitdroogt. Zo nodig verhoog je de luchtvochtigheid in je huis door bakjes water te plaatsen aan de verwarming.
Wil je meer weten over Witte Kruis, of heb je een vraag over hoeveel EHBO’ers bij evenementen aanwezig moeten zijn en wat dit kost? We voorzien je graag van extra informatie. Je kunt ons bereiken via: 088-339 47 57 of evenementenzorg@wittekruis.nl.