Evenementenzorg

Schadelijke stoffen inademen tijdens zwangerschap

Schadelijke stoffen inademen tijdens de zwangerschap

Tijdens je zwangerschap ben je niet alleen verantwoordelijk voor jezelf maar ook voor je baby. Bovendien is de baby die in je groeit nog in ontwikkeling en daardoor extra kwetsbaar. Daarom wordt je afgeraden om bepaalde voeding te eten, maar ook het inademen van schadelijke stoffen tijdens de zwangerschap is extra gevaarlijk. Het effect van de schadelijk stof is niet altijd meteen zichtbaar, want het kan de ontwikkeling van de baby verstoren. Gelukkig kan je zelf voor een grotendeels voorkomen dat je giftige stoffen inademt tijdens de zwangerschap.

Welke schadelijke stoffen zijn er in mijn huis?

De meeste ongelukken gebeuren nu eenmaal thuis. Hier breng je immers de meeste tijd door. Thuis kan je bijvoorbeeld gas of andere schadelijke stoffen inademen. In nieuwe meubels en gordijnen kunnen schadelijke stoffen zitten. Het wordt daarom afgeraden om nieuwe meubels te kopen tijdens je zwangerschap. Ook kunnen er gassen in je huis vrijkomen of is er fijnstof. Lekkende apparatuur of leidingen kunnen ervoor zorgen dat stoffen in je huis lekken, die daar niet horen. Misschien heb je wel eens gehoord van koolmonoxide. Dit is een gevaarlijk gas, wat vrijkomt bij niet volledige verbranding, bijvoorbeeld in een kachel. Daarnaast zitten in sommige schoonmaakmiddelen schadelijk stoffen. Gelukkig kan je veel schadelijke stoffen in je woning voorkomen met een goede hygiëne, kapotte of oude apparaten te vervangen en voldoende te ventileren.

Wat zijn de oorzaken van de giftige stoffen inademen tijdens de zwagerschap?

De belangrijkste oorzaak van het inademen van giftige stoffen in huis is een ongezond binnenmilieu. Dat komt bijvoorbeeld doordat er wordt gerookt in huis, dat er slechte afzuiging is tijdens het koken of dat er bijvoorbeeld een open haard is, waarbij de schoorsteen niet voldoende trekt. Maar het kan ook komen door slechte ventilatie of juist doordat er schadelijk stoffen van buiten naar binnen komen, bijvoorbeeld als je langs een drukke weg woont of in de buurt van de fabriek. Ook vocht, lekkage en ongedierte kunnen schadelijke stoffen in huis veroorzaken. Verkeerde installatie of ondeugdelijke apparaten kunnen ook zorgen dat er bepaalde stoffen vrij. Zo kan je bijvoorbeeld freon gas inademen, als je een oude koelkast hebt die beschadigd is.

Het inademen van schadelijke stoffen tijden de zwangerschap voorkomen

Door je huis regelmatig te ventileren voorkom je de opbouw van schadelijke gassen in je huis. Door twee keer per dag de ramen even open te zetten, kunnen de stoffen je huis verlaten. Stof een keer per week de oppervlakken in je huis, zodat het niet rond gaat dwarrelen. Ga niet schilderen als je zwanger bent, maar blijf ook niet te lang in de ruimte als er geschilderd wordt. Ook dan kan je namelijk de giftige stoffen in de verf inademen. Vermijdt daarnaast agressieve schoonmaakmiddelen of gebruik een mondkapje met een goed filter. Daarmee voorkom je het inademen van gas. Meng nooit schoonmaakmiddelen, want hierbij kunnen onverwacht schadelijke stoffen vrijkomen als de ingrediënten samen een chemische reactie krijgen. Om te weten welke stoffen er in jouw woning rondzweven, kan je dit laten meten. Als je weet welke schadelijke stoffen jij in je eigen huis kan inademen tijdens je zwangerschap, kan je er ook iets aan doen. Elke stof komt immers ergens vandaan. Als je weet welke stof het is, kan je het bij de bron aanpakken.

Wat moet je doen na het inademen van schadelijke stoffen tijdens de zwangerschap?

Als je toch een schadelijk stof hebt ingeademd tijdens je zwangerschap neem je contact op met je huisarts. Vertel duidelijk was je hebt ingeademd en welke klachten je hebt. Ook tijdens evenementen en festivals kan je in aanraking komen met schadelijke stoffen. Denk bijvoorbeeld aan uitlaatgassen bij een motorsportevenement, maar je kan ook rook of verflucht inademen. Hiervoor kan je terecht bij hulpverlening op festivals. Veel evenementen huren een EHBO post waar je terecht kunt met je vragen en je zorgen. De evenementen hulpverlener kijkt je na, beoordeelt wat en hoeveel je hebt ingeademd en als het nodig is, kunnen ze een ambulance inhuren om je naar het ziekenhuis te brengen. Meestal zal dit echter niet nodig zijn door de lage concentratie van het ingeademde gas en hoef je je geen zorgen te maken.

Mobiele versie afsluiten