Eerste hulp bij schaafwonden
Je hebt niet veel nodig om een schaafwond te krijgen. Het volstaat om even langs een stenen muur te schuren met je hand of op je knie te vallen tijdens het voetballen. Weet je eventjes niet meer hoe je een schaafwond moet behandelen? We leggen het je graag even uit.
Wat is een schaafwond?
Een schaafwond is een oppervlakkige wond waarbij schuring de bovenste huidlaag heeft beschadigd. Op de geschaafde huid zijn rode puntjes bloed te zien en de wond kan gelig, helder vocht uitscheiden. De wond kan gepaard gaan met een prikkende of brandende pijn.
Hoe behandel je een schaafwond?
Heb je een droge schaafwond waar bijna geen vocht of bloed uit komt, spoel de schaafwond met lauwwarm water, zonder ontsmettingsmiddel of zeep te gebruiken. Met een nat washandje of gaasje veeg je het vuil uit de wond, zo voorkom je dat de schaafwond ontstoken raakt. Achterblijvende zandkorreltjes verwijder je met behulp van een pincet. Een oppervlakkige schaafwond hoef je niet af te dekken, je laat deze best aan de lucht drogen.
Om een diepe schaafwond te behandelen, volg je alle bovenstaande stappen en dek je als laatste de wond af met een pleister. Vervang deze pleister dagelijks minimaal één keer.
Wil je meer weten over Witte Kruis, of heb je een vraag over hoeveel EHBO’ers bij evenementen aanwezig moeten zijn en wat dit kost? We voorzien je graag van extra informatie. Je kunt ons bereiken via: 088-339 47 57 of evenementenzorg@wittekruis.nl.