Wat is niet-aangeboren hersenletsel?
Soms loopt iemand op latere leeftijd een beschadiging op aan de hersenen. Dit wordt niet-aangeboren hersenletsel genoemd of met een afkorting NAH. Het letsel kan bijvoorbeeld ontstaan door een harde klap tegen het hoofd. Maar het kan ook ontstaan door een ziekte, die de hersenen aantast of zorgt dat de hersenen tijdelijk te weinig zuurstof krijgen. Als hulpverlening op evenementen moet je rekening houden met hersenletsel na een ongeluk. Zo kan de medische hulpverlening op evenementen de patiënt adviseren om rust te houden of bij ernstig letsel de Witte Kruis ambulance om de patiënt snel in het ziekenhuis te laten onderzoeken. Maar wat is NAH eigenlijk en welke vormen van niet-aangeboren hersenletsel zijn er?
Wat is NAH?
NAH is dus een afkorting voor niet-aangeboren hersenletsel. Deze term omvat alle vormen van hersenletsel die op latere leeftijd ontstaan. Niet geboren hersenletsel kan bovendien verschillende gevolgen hebben, afhankelijk van welk gedeelte van de hersenen is aangetast. Alles in je lichaam wordt immers door de hersenen aangestuurd en kan dus ook door het letsel worden belemmerd. Zo kan een patiënt problemen krijgen met bewegen en de fijne motoriek. Als het spraakcentrum is aangetast, kan iemand moeite hebben met het vinden van de juiste woorden.
Soorten niet aangeboren hersenletsel
Hersenschudding
Een hersenschudding ontstaat na een klap tegen het hoofd bijvoorbeeld door een val. Na een hersenschudding kan je misselijk zijn, je moe voelen of last hebben van duizeligheid. Ook kan je last hebben van hoofdpijn, heel slaperig zijn of moeite hebben met slapen. Je hersenen herstellen na een hersenschudding binnen enkele dagen tot weken.
Hersenkneuzing
Een hersenkneuzing heeft vaak dezelfde oorzaak als een hersenschudding en ook de klachten zijn voor een groot deel vergelijkbaar. Een hersenkneuzing is echter een ernstigere vorm van niet aangeboren hersen letsel en de klachten gaan vaak niet meer weg. Bij een hersenkneuzing kan je verder lastiger zien en moeilijker dingen begrijpen en onthouden.
Beroerte
Een beroerte is een bloeding in de hersenen. Door de bloeding kan een deel van de hersenen beschadigen. Het komt vooral voor bij mensen die ouder zijn van 65 jaar, maar kan ook op jongere leeftijd voorkomen. Na een beroerte kan een helft van het lichaam verlamd raken. Ook kan de patiënt door deze niet aangeboren hersenaandoening problemen hebben met praten en onthouden.
Niet aangeboren hersenafwijking door te weinig zuurstof
Als de hersenen een periode niet genoeg zuurstof krijgen, kan er schade ontstaan. Dat gebeurt bijvoorbeeld bij een hartstilstand of na een verdrinking. Bij het inademen van rook of giftige stoffen kan het zuurstof niet goed opgenomen worden. Afhankelijk van welke gebied in de hersenen schade heeft opgelopen, kunnen er verschillende klachten zijn.
Hersenvliesontsteking
Een hersenvliesontsteking wordt veroorzaakt door een bacterie of een virus. Als je een hersenvliesontsteking hebt, krijg je koorts, hoofdpijn en een stijve nek. Ook kan je lastig wakker worden. Een patiënt is verder verward of heel vergeetachtig.