Evenementenzorg

AED gebruik

Het gebruik van een AED

 

Elke dag er ongeveer 20 mensen buiten een ziekenhuis gereanimeerd worden. Dat gebeurt vaak in huis, maar het kan ook buitenshuis gebeuren waar niet altijd evenementen hulpverlening aanwezig is. Slechts een kwart van de mensen overleeft na een EHBO reanimatie. Met een AED, een Automatische Externe Defibrillator stijgen de overlevingskansen. Het is daarom belangrijk om een AED bij het reanimeren te gebruiken. Maar wat doet een AED en hoe gebruik je een AED?

Hoe gebruik je een AED, een stappenplan

Als je iemand moet reanimeren, dan kan een AED je hierbij helpen. Een AED analyseert het hartritme van het slachtoffer en dient een schok toe als dat nodig is. Een AED gebruik je als volgt:

  1. Verwijder alle kleding van de borst van het slachtoffer, desnoods knip je de kleding open
  2. Zet de AED aan
  3. Pak de elektrodestickers en haal ze uit de verpakking. Plak ze vervolgens in een keer op de juiste plek
  4. Zorg ervoor dat niemand het slachtoffer aanraakt en laat de AED de analyse starten
  5. Na de analyse adviseert de AED of er een schok moet worden gegeven. Een automatische AED dient de schok toe, soms moet je hiervoor nog op een knop drukken. Tijdens de schok mag niemand het slachtoffer aanraken. Zeg dat duidelijk tegen alle omstanders.
  6. Volg de aanwijzingen van de AED op
  7. Sommige AED’s begeleiden de reanimatie, zeggen wanneer je je de borstcompressies moet starten en geven het tempo aan.
  8. Na twee minuten ga je terug naar punt 4 voor een nieuwe analyse en eventueel een nieuwe schok

Aandachtpunten bij AED gebruik

Let er bij het gebruik van de AED op, dat het slachtoffer niet in een plas water ligt en maak de borstkas goed droog voordat je de stickers plaatst. Let ook goed op dat je niet tegen het slachtoffer aan zit als de analyse plaatsvindt of er een schok wordt toegediend. Bij een reanimatie van kinderen kan ook een AED gebruikt worden. Een standaard AED is geschikt voor kinderreanimatie vanaf acht jaar. Voor jongere kinderen van één tot acht jaar is een AED met aanpassingen nodig. De werking van de AED is bij kinderen nagenoeg hetzelfde als bij volwassenen. Het enige verschil is dat je bij de reanimatie de borst minder diep indrukt.

Een AED cursus

Sommige AED’s leggen je helemaal uit hoe ze gebruikt moeten worden. Je kan hem daarom ook zonder training gebruiken. Toch helpt een AED cursus, omdat je direct weet wat je moet doen en je daardoor sneller kan handelen. Een EHBO cursus of cursus evenementen hulpverlening behandelen ook het gebruik van een AED. De stickers moeten bijvoorbeeld in één keer goed geplakt worden, omdat er bij herplakken niet genoeg geleidende gel op de sticker achterblijft. Het is dan wel zo handig als je precies weet waar je de stickers moet plakken. Daarnaast leer je tijdens de AED cursus informatie over te brengen aan hulpverlening op evenementen of het ambulance personeel.

Mobiele versie afsluiten