Wat te doen bij een wespensteek op een evenement of festival?
Je kent het wel – je loopt ’s zomers op je gemak over het festivalterrein wanneer er plots een wesp op je drankje of snack afkomt. In de meeste gevallen zal de wesp je niets doen, maar als de wesp dringend voedsel nodig heeft of zich bedreigd voelt, bestaat de kans dat de wesp gaat steken. Het is dus belangrijk om zo rustig mogelijk te blijven en niet naar de wesp uit te halen. Ben je toch gestoken door een wesp, of heeft een van de andere festivalbezoekers last van een wespensteek? Op deze pagina leggen we je hoe je een wespensteek op een evenement of festival moet behandelen.
Hoe weet je of gestoken bent door een wesp?
In de meeste gevallen zul je het direct doorhebben als je gestoken bent door een wesp. Een wespensteek zorgt namelijk voor een plotselinge, felle pijn op de plek waar je gestoken bent. Daarnaast zorgt een wespensteek meestal voor een opvallende rode zwelling. Deze zwelling kan branderig aanvoelen en/of jeuken.
Wat te doen bij een wespensteek?
Om de symptomen van een wespensteek zoveel mogelijk te beperken, is het belangrijk om zo snel mogelijk te handelen. Hieronder vind je een overzicht met wat je in geval van een wespensteek moet doen.
Een wespensteek klinkt onschuldig, maar kan in sommige gevallen ernstige gevolgen hebben. In de hieronder genoemde gevallen is het noodzakelijk om zo snel mogelijk de EHBO of medische hulpverleners op het evenement of festival in te schakelen of naar de EHBO-post te gaan:
- Het slachtoffer is in zijn of haar mond of keel gestoken.
- Het slachtoffer heeft last van schockverschijnselen (bijvoorbeeld misselijkheid, duizeligheid, koorts).
- Het slachtoffer heeft last van ernstige benauwdheid.
- Het slachtoffer heeft een zwelling in de nek of hals.
- Het slachtoffer heeft een (ernstige) wespenallergie, maar heeft geen EpiPen of andere medicijnen bij de hand. Heeft het slachtoffer deze medicijnen wel bij de hand, dan is het belangrijk om deze zo snel mogelijk toe te dienen.
- Het slachtoffer heeft een groot aantal (meer dan 20) wespensteken gekregen.
Als hier geen sprake van is, neem je de volgende stappen.
- Als het slachtoffer in de hand is gestoken door een wesp, verwijder dan zijn of haar ringen. De zwelling kan er namelijk voor zorgen dat de bloedtoevoer in het geding komt.
- Koel de plaats van de steek met ijs. Hierdoor slinkt de zwelling en neemt de pijn af.
- Breng een zalf met aloë vera, menthol of calendula aan om huidirritatie tegen te gaan.
Wij adviseren om voor de zekerheid altijd een bezoek te brengen aan onze EHBO-post op het festivalterrein – ook als er geen ernstige reactie optreedt. Onze EHBO-ers en medische hulpverleners helpen je graag.
Houd je festivalbezoekers veilig met de hulpverleners van Witte Kruis Evenementenzorg
Als je ’s zomers een evenement of festival organiseert, zou het zomaar kunnen dat een of meer van je bezoekers te maken krijgen met een wespensteek – zeker als je evenement in de buitenlucht plaatsvindt en er veel zoetigheden worden gegeten en/of gedronken. Om ervoor te zorgen dat ondere andere deze wespensteken goed behandeld worden, is het raadzaam om een EHBO post in te huren. In sommige gevallen is dat zelfs verplicht. Ben je geïnteresseerd in EHBO huren voor je evenement of festival? Witte Kruis Evenementenzorg is gespecialiseerd in het verlenen van eerste hulp op evenementen en Witte Kruis heeft als ambulance-organisatie al meer dan 35 jaar ervaring in de acute zorg. Je bezoekers zijn bij onze zorgprofessionals dus in goede handen! Ben je nieuwsgierig wat Witte Kruis Evenementenzorg voor jouw evenement, sportwedstrijd of festival kan betekenen? Neem dan gerust contact met ons op via: 088-339 47 57 of evenementenzorg@wittekruis.nl