Evenementenzorg

Verpleegkundige spoedzorg op evenementen en festivals

De verpleegkundige op het evenementen- of festivalterrein met kennis over spoedzorg is in het dagelijks leven bijna altijd werkzaam in de acute somatische zorg. Hierbij valt bijvoorbeeld te denken aan de Spoed Eisende Hulp (SEH) afdeling in een ziekenhuis, de Intensive Care (IC), Anesthesie of de CCU-afdeling (Cardio Care Unit) ook wel hartbewaking genoemd. Bij een ernstiger zorgincident met een bezoeker van een evenement of festival of deelnemer aan bijvoorbeeld een hardloopwedstrijd, start deze verpleegkundige het proces van spoedzorg op. Dit gebeurt altijd onder verantwoordelijkheid van een arts of een Medisch Manager Evenementenzorg (MME) van Witte Kruis Evenementenzorg. Het zorgproces wordt daarna overgedragen aan de ALS (Advanced Life Support)-verpleegkundigen of aan de ambulancecollega’s van de Regionale Ambulance Voorziening nabij de locatie van het evenement of festival. Bij bedreiging van de vitale functies van de patiënt op een evenement, festival of tijdens een sportwedstrijd worden altijd direct ALS-zorgprofessionals ingeschakeld.

Het medisch team van Witte Kruis Evenementenzorg staat vanuit de medische post op het evenemententerrein in verbinding met de Regionale Ambulance Voorziening (RAV) in de regio waar het evenement plaats vindt. In vijf regio’s in Nederland (Zeeland, Noord-Oost-Gelderland, Kennemerland, Haaglanden en Noord-Holland-Noord) wordt de ambulancezorg uitgevoerd door de naaste collega’s van Witte Kruis Ambulancezorg en zijn de lijntjes met de hulpverleners van Witte Kruis Evenementenzorg op het festivalterrein dus zelfs nog korter. 
Een compleet overzicht van alle competenties waarover een verpleegkundige spoedzorg tijdens een evenement, festival of sportwedstrijd dient te beschikken en welke handelingen uitgevoerd mogen worden is terug te lezen in de Veldnorm Evenementenzorg.

Mobiele versie afsluiten