Evenementenzorg

Vergiftiging

Wat moet je doen bij vergiftiging?

Een vergiftiging klinkt misschien alsof iemand een moord heeft geprobeerd te plegen, maar vergiftiging komt vaker voor dan je denkt en meestal per ongeluk. Een kind kan op een onbewaakt ogenblik schoonmaakmiddel drinken, je kan per ongeluk een verkeerde dosering van je medicijnen gebruiken of je ademt een schadelijk gas in. Of het per ongeluk of expres gaat, een vergiftiging kan ernstige gevolgen hebben. Weet dus wat je als evenementen hulpverlener moet doen als iemand vergiftigd is.

Wat is vergiftiging?

Vergiftiging betekent dat een giftige stof in je lichaam wordt opgenomen. Deze giftige stof kan voor schade zorgen in je lichaam. Je kan vergiftigd worden door het inademen van een schadelijk gas, maar je kan het ook binnenkrijgen via je mond, bijvoorbeeld door middel van medicijnen, alcohol of een schoonmaakmiddel. De giftige stof wordt vervolgens in je lichaam opgenomen worden. Een vergiftiging is meestal per ongeluk, bijvoorbeeld als een kind een schoonmaakmiddel drinkt of wanneer je koolmonoxide inademt, maar het kan ook opzettelijk zijn, bijvoorbeeld in het geval van een zelfmoordpoging. Volgens het antigifcentrum krijgen in Nederland ongeveer 150 mensen per dag te maken met een vergiftiging.

Wat zijn symptomen van vergiftiging?

De symptomen van vergiftiging kunnen verschillen, omdat je met verschillende stoffen vergiftigd kan zijn. Maar het meest voorkomende symptoom van vergiftiging is minder bewustzijn en problemen met de ademhaling. Als iemand onverwacht bewusteloos raakt, moet de medische hulpverlening op evenementen rekening houden met een eventuele vergiftiging. De hartslag kan versnellen of juist vertragen. Iemand kan heel warm of klam en bezweet aanvoelen. De pupillen kunnen vergroot zijn of juist heel klein en reageren niet meer op licht. Ook kokhalzen en braken komt vaak voor na een vergiftiging.

Wat te doen bij vergiftiging?

Beoordeel altijd eerst of je zelf veilig bent. Het heeft immers geen zin om iemand te proberen te helpen en vervolgens zelf vergiftigd te worden. Als je vermoed dat de vergiftiging door iets in de lucht wordt veroorzaakt, zorg je eerst voor frisse lucht door ramen en deuren te openen. Ook kan je rondkijken of je misschien schoonmaakmiddelen ziet of een lege medicijnverpakking. Dan bel je het antigifcentrum, want zij kunnen je adviseren wat je moet doen bij een bepaalde vergiftiging. Laat iemand niet braken, als je niet weet om welk gif het gaat, want soms zorgt dat juist voor meer schade. Daarnaast waarschuw je de evenementen hulpverlening die het slachtoffer met een Witte Kruis ambulance naar het ziekenhuis brengen voor een snelle behandeling.

Wat te doen bij welke vergiftiging?

 

 

Mobiele versie afsluiten