Wat doe je bij een milde luchtwegbelemmering?
Iedereen verslikt zich wel eens en meestal zorgt dat niet voor problemen en hoef je geen hulpverlening op evenementen in te schakelen. Maar soms kan een verslikking ook voor een milde luchtwegbelemmering zorgen. Bij volwassenen gaat het vaak om een verslikking in eten, maar kinderen stoppen van alles in hun mond en verslikken zich daardoor ook in speeltjes of andere kleine voorwerpen. Maar hoe herken je een milde luchtwegbelemmering en wat kan je eraan doen?
Hoe herken je een milde luchtwegbelemmering?
Bij een milde luchtwegbelemmering heeft het slachtoffer zich dus verslikt. Daardoor gaat hij hoesten en kunnen er tranen in de ogen komen. Het slachtoffer kan echter wel nog steeds ademen en praten. Als iemand niet of nauwelijks meer kan praten of hoesten, dan spreek je van een ernstige luchtwegbelemmering. Dan kan hij of zij namelijk helemaal niet meer ademen, probeert hij of zij te hoesten, maar hoor je geen geluid. Bij een ernstige luchtwegbelemmering waarschuw je de hulpdiensten, zoals een evenementen hulpverlener of Witte Kruis ambulance.
Hoe help je iemand met een milde luchtwegbelemmering?
Vraag aan het slachtoffer wat er is gebeurd en of hij of zij zich verslikt heeft. Als je antwoord krijgt, weet je meteen dat het slachtoffer nog bij bewustzijn is en dat hij of zij kan praten. Vervolgens open je de mond en controleer je de ademhaling. Als je een voorwerp in de luchtweg ziet, kan je dit voorzichtig verwijderen. Moedig het slachtoffer aan om te hoesten en blijf bij het slachtoffer tot hij weer normaal ademt en niet meer hoest. Als het slachtoffer blijft hoesten, niet of moeilijk kan slikken of het gevoel blijft houden dat er iets in de keel zit, vraag je de medische hulpverlening bij evenementen of een huisarts om hulp. Als het slachtoffer bewusteloos raakt, bel je direct 112.