Evenementenzorg

Hypovolemische shock

Een hypovolemische shock en wat je eraan kunt doen

Op festivals en evenementen komt het soms voor dat de patiënt in shock raakt. Bij een shock daalt de bloeddruk zo ver, dat het bloed niet goed rondgepompt kan worden. Daardoor krijgen vitale organen zoals het hart en de hersenen niet genoeg zuurstof om te kunnen functioneren. Als evenementen hulpverlener is het belangrijk om het te herkennen als iemand in shock is. Er zijn verschillende soorten shock, die vooral verwijzen naar de oorzaak van de shock, zoals een anafylactische, cardiale of hypovolemische shock.

Wat is een hypovolemische shock?

Een hypovolemische shock is een shock die ontstaat doordat er te weinig bloed in de bloedvaten zit. Als er te weinig bloed is, is de bloeddruk zo laag dat het hart het bloed niet meer rond kan pompen. Dit komt bijvoorbeeld voor bij ernstig bloedverlies door een ongeval of door een inwendige bloeding. Ook als de patiënt veel vocht heeft verloren door ernstige brandwonden, diarree, braken of overmatig zweten in combinatie met te weinig drinken kan een hypovolemische shock ontstaan.

Hoe herken je een hypovolemische shock

Als je eerste hulp op festivals verleent, is het eigenlijk niet zo belangrijk of je herkent welk type shock de patiënt heeft. Het is vooral belangrijk dat je herkent dat de patiënt een shock heeft. Dat merk je omdat de patiënt bleek is en een klamme huid heeft. De patiënt is misselijk en heeft bijna geen kracht meer in zijn lichaam. Ook kan hij klagen over dorst. De patiënt kan suf worden, traag reageren op vragen en zelfs bewusteloos raken. Maar hij of zij kan ook juist heel onrustig zijn en angstig worden. De hartslag wordt sneller en de ademhaling wordt snel en oppervlakkig.

Wat is de beste behandeling van hypovolemische shock?

Als iemand in shock raakt, probeer je eerst het slachtoffer aan te spreken om te vragen wat er is gebeurd. Verplaats het slachtoffer niet. Daarnaast is het bij een hypovolemische shock belangrijk om te kijken of je ziet waarom er niet voldoende bloed is. Bij een uitwendige bloeding druk je op de wond om het bloedverlies te stelpen. Inwendig bloedverlies kan je helaas niet verhelpen. Bel direct 112 of waarschuw de hulpverlening bij evenementen. Vertel dat je denkt dat het slachtoffer in shock is. Bescherm het slachtoffer tegen de kou en wacht op de Witte Kruis ambulance.

Mobiele versie afsluiten