Welke hartklachten kunnen zich voordoen tijdens evenementen?
Op evenementen komen we verschillende klachten van het hart tegen, variërend van onschuldige hartkloppingen tot ernstige hartklachten. We benoemen een aantal veelvoorkomende hartklachten die zich kunnen voordoen tijdens evenementen.
Hartklachten als gevolg van het gebruik van partydrugs.
In het uitgaansleven, dus ook tijdens concerten en muziekevenementen komt drugsgebruik veel voor. Met name het gebruik van stimulerende drugs zoals cocaïne en XTC verhogen de hartslag en de bloeddruk waardoor hartkloppingen kunnen ontstaan. Daarnaast kunnen door drugs bloedklonters ontstaan, die de bloedvaten vernauwen. Die twee samen kunnen zorgen voor hartritmestoornissen en in het ergste geval een hartinfarct. Ook het langdurig gebruik van lachgas kan, naast aantasting van het zenuwstelsel, bloedstolsels en een hartinfarct veroorzaken. Als drugs gecombineerd worden met alcohol verhoogt dat de kans op levensgevaarlijk hartritmestoornissen.
Hartklachten door hitte
Bij hitte stijgt ook de lichaamstemperatuur. Om de lichaamstemperatuur weer te laten dalen naar 37 graden zet het lichaam twee manieren in. De een is het lichaam laten afkoelen door meer te zweten. De tweede is het wijder maken van de bloedvaten, waardoor de doorbloeding sterker is. Dit zorgt voor afkoeling maar het hart moet wel meer bloed rondpompen en dus harder werken. Beiden zijn onbewuste processen die je lichaam automatisch inzet. Als het langer warm is zoals bij een hittegolf heeft het hart dus meer te verduren en neemt de kans op hartklachten toe.
Hartklachten door intensieve inspanning
Bij grote inspanning tijdens een sportevenement stijgt zowel de lichaamstemperatuur als de hartslag en bloeddruk. Als er, al dan niet bekend, sprake is van hartziekten zoals aderverkalking of aangeboren hartafwijkingen of van onderliggende factoren zijn die het risico op hart- en vaatziekten vergroten zoals hoge bloeddruk, hoog cholesterol en roken dan verhoogt dit het risico op een hartinfarct of hartaanval tijdens intensief sporten. Sport je intensief en heb je klachten of is er een familiaire aanleg voor hart- en vaatziekten? Dan is het altijd verstandig om een sportmedische keuring te laten doen bij een Sportarts.
Hartkloppingen door alcoholgebruik
Alcohol kan tijdelijke hartritmestoornissen triggeren, waardoor je je hart versneld voelt bonzen in je borst of keel. Dit komt omdat alcohol inwerkt op de spiercellen van je hart. Meer lezen over hartkloppingen door alcoholgebruik.
Welke (eerste) hulp wordt verleend bij hartklachten?
De ALS-verpleegkundige op het evenement of festival beschikt naast basiskennis en vaardigheden over specialistische kennis en vaardigheden op het gebied van Advanced Life Support (ALS) en spoedzorg. ALS-medewerkers zijn aanwezig op evenementen met een hoog risicoprofiel. Zij kunnen eerste hulp verlenen als het gaat om hartklachten en verdere zorg inschakelen indien nodig.
Meer weten over de evenementenzorg van Witte Kruis?
Wil je meer weten over Witte Kruis, over de ondersteuning die wij bieden bij evenementen en wat dit kost? We voorzien je graag van extra informatie. Je kunt ons bereiken via: 088-990 98 03 of evenementenzorg@wittekruis.nl.
Bronnen: Hartstichting