Evenementenzorg

Elektriciteitsletsel

Wat moet je doen bij elektriciteitsletsel

Elektriciteit is onderzettend handig. Het zorgt dat je licht hebt in huis, dat je televisie kunt kijken en dat je de computer kunt gebruiken. Maar elektriciteit kan ook gevaarlijk zijn. Als je onder stroom komt te staan, kan je of iemand in je omgeving elektriciteitsletsel oplopen. Als evenementen hulpverlener is het belangrijk om te weten wat je moet doen bij elektriciteitsletsel.

Wat is elektriciteitsletsel?

Elektriciteitsletsel is letsel dat ontstaat als je je onder stroom komt te staan. De elektriciteit gaat om een plek het lichaam van het slachtoffer in en verlaat het lichaam ergens anders. Op deze twee plekken zijn vaak brandwonden te zien. Maar ook in het lichaam kunnen brandwonden ontstaan. Die zie je niet, maar kunnen wel voor schade in het lichaam zorgen. Daarnaast verkrampen de spieren door de stroom. Bij hoge spanning kan dat zo ernstig zijn dat zelfs botten breken en spieren kunnen scheuren. Je is ook hart een spier en je ademhaling wordt door spieren geregeld. Als je in deze spieren kramp krijgt, kan dat ernstige gevolgen hebben.

Wat moet je doen bij elektriciteitsletsel?

Als iemand onder stroom is komen te staan, is het belangrijk om snel te handelen. Allereerst controleer je de vitale functies. Controleer of de persoon nog bij bewustzijn is. Als dat niet zo is, bel je direct 112 zodat de ambulance van het Witte Kruis snel ter plaatse is. Schakel eventueel andere hulpverlening op festivals in. Controleer of het slachtoffer ademt en of het hart nog klopt. Als er geen ademhaling en/of hartslag is, begin je met reanimeren. Als iemand nog bij bewustzijn is, is het verstandig om naar de dokter of de EHBO post te gaan. Deze kan controleren op inwendige schade en uitwendige brandwonden behandelen.

Mobiele versie afsluiten