Wat is een cardiogene shock?
Cardiogene shock is een gevaarlijke aandoening. Het zorgt er namelijk voor dat je hart ineens stopt met het rondpompen van bloed door je lichaam. Daardoor krijgen je vitale organen geen zuurstof. Meestal wordt de cardiogene shock veroorzaakt door een hartaanval. Maar hoe herken je de symptomen en wat moet je als evenementen hulpverlener doen, als iemand cardiogene shock heeft.
Hoe herken je cardiogene shock symptomen?
Cardiogene shock wordt meestal veroorzaakt door een hartaanval. Je herkent het dus ook aan dezelfde symptomen. Je kan pijn op de borst voelen die lang aanhoudt. Ook kan het een gevoel van druk of een branderig gevoel op de borst zijn. Het kan zelfs aanvoelen alsof je brandend maagzuur hebt, alleen blijft de pijn hangen. Je linkerarm kan pijn doen en het ademen wordt zwaarder. Daarnaast kan je ineens gaan zweten. Slachtoffers voelen zich vaak licht in het hoofd, voelen zich slap of worden ineens angstig. Daarnaast wordt en hartslag sneller of onregelmatig. Uiteindelijk kan het slachtoffer bleek worden, verward raken of flauwvallen.
Wat is de oorzaak van Cardiogene shock?
Hoewel de meest voorkomende oorzaak van cardiogene shock een haartaanval is, kunnen er ook andere oorzaken zijn. De hartspier kan ontstoken zijn, dat wordt myocarditis genoemd. Ook kan een slagader geblokkeerd zijn, dat noem je een embolie. Daarnaast kunnen de kleppen van het hart geïnfecteerd zijn of zit er vocht of bloed rond het hart. Als iemand cardiogene shock heeft, is het belangrijk om snel hulpdiensten in te schakelen door 112 te bellen of de medische hulpverlening op een evenement in te schakelen. Vervolgens luister je goed naar het hart en de ademhaling. Als het hartritme onregelmatig is, kan een AED met een schok het hart weer in het juiste ritme krijgen. Sluit daarvoor de AED aan en volg de instructies. Vervolgens nemen de hulpdiensten het slachtoffer met de Witte Kruis ambulance mee naar het ziekenhuis voor verdere behandeling van de oorzaak van de cardiogene shock.