Evenementenzorg

Burgerhulpverlener

Hoe word je burgerhulpverlener?

 

Een burgerhulpverlener biedt hulp, als iemand in de buurt een hartstilstand krijgt. De Hartstichting heeft een netwerk van burgerhulpverleners, die een melding krijgen zodra er een reanimatie nodig is. Vervolgens gaan ze direct met een AED naar het slachtoffer om de reanimatie te starten. Ondertussen wordt er natuurlijk ook een ambulance gebeld voor hulp. Ook kan je je kennis en kunde als evenementen hulpverlener inzetten en als eerste hulp bij festivals snel aanwezig te zijn als een reanimatie nodig is.

De voordelen van een burgerhulpverlener

Bij reanimatie telt elke seconde. Hoewel een ambulance met spoed komt als er een hartstilstand wordt gemeld, kan deze er nooit binnen een paar minuten zijn. Via het netwerk van burgerhulpverleners worden mensen in de buurt ingeschakeld. Ze moeten binnen 6 minuten bij het slachtoffer zijn, dat lukt een ambulance meestal niet. Door een burgerhulpverlener start de reanimatie dus sneller, waardoor de kans op succes groter is. De burgerhulpverleners gaan door met de hartmassage tot de witte kruis ambulancezorg is gearriveerd. Daarna neemt het ambulancepersoneel de reanimatie over en kan het slachtoffer naar het ziekenhuis worden gebracht.

Hoe kan ik burgerhulpverlener worden?

Als jij ook burgerhulpverlener wil worden, dan kan dat. Je moet hiervoor minimaal 18 jaar oud zijn, Ook moet je minder dan twee jaar geleden een cursus reanimeren hebben gevolgd. Als je nog geen reanimatiecursus hebt gedaan, dan kan je deze natuurlijk nog volgen. Als je de cursus met succes hebt afgerond, meldt je je via de website van de Hartstichting aan. Na je aanmelding krijg je samen met de andere burgerhulpverleners in je buurt een melding, als iemand in je omgeving een hartstilstand heeft gekregen. Hou er wel rekening mee, dat een reanimatie erg intensief is en niet elke reanimatie succesvol is. Daar moet je wel tegen kunnen. Maar als burgerhulpverlener heb je wel de kans om levens te redden.

Mobiele versie afsluiten