Evenementenzorg

Hamstringblessure

Een hamstringblessure is een veelvoorkomende blessure op hardloop- en andere sportevenementen. Wat is het precies, hoe wordt het veroorzaakt? Is het te voorkomen? En als je een dergelijke blessure oploopt hoe kun je die dan behandelen?

Wat is een hamstringblessure?

Een hamstringblessure komt veel voor bij hardlopen, voetbal, hockey en tennis. Je herkent het aan (plotselinge) felle pijn aan de achterzijde van het bovenbeen. De pijn lijkt op die van een messteek. Soms wordt de plek dik en blauw. Je kunt het been moeilijk buigen en lopen doet veel pijn. Je been kan verkrampt en stijf zijn.

Een hamstringblessure kan voorkomen in drie gradaties en kan acuut zijn maar ook chronisch worden. Bij een graad 1 is er lichte schade door verrekking met enkele gescheurde spiervezels, bij graad 2 is er sprake van gescheurd spierweefsel en bij graad 3 forse schade, denk aan een volledig afgescheurde spier. Gelukkig komt dit zelden voor.

Wat is de oorzaak van een blessure aan de dijbeenspier?

Een hamstringblessure komt vaak voor tijdens het sporten maar kan zich ook in het dagelijkse leven voordoen. De blessure ontstaat door explosieve of onverwachte bewegingen zoals sprinten, remmen, wenden en keren.

Hoe kan ik een (volgende) blessure voorkomen?

Voorkomen is altijd beter dan genezen. En je kunt behoorlijk wat acties ondernemen om het risico op een hamstringblessure te verkleinen.

Hoe behandel ik een hamstringblessure?

Behandeling van een hamstringblessure start met RICE, dit staat voor:

Bij eerstegraads hamstringblessure is dit genoeg en zal je blessure na een paar dagen verminderd zijn. Het is belangrijk dat je rustig blijft bewegen en explosieve bewegingen vermijdt. Na ongeveer 2 weken kan je het sporten hervatten. Houd je last? Neem dan contact op met een fysiotherapeut.

Loop je een hamstringblessure op tijdens een van onze evenementen? Onze EHBO’ers zijn er om eerste hulp aan je te verlenen.

Mobiele versie afsluiten