Waarom is gehoorbescherming tijdens evenementen belangrijk?
Uit onderzoek blijkt dat waarschijnlijk 25% van alle jongeren gehoorschade heeft. Onder ouderen (40 jaar en ouder) ligt dat percentage op 13%. Gehoorschade is dus een veel voorkomend probleem bij concertgangers. Gehoorschade is onherstelbaar en kan negatieve gevolgen hebben op welzijn, sociale leven, studie en kansen op de arbeidsmarkt. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat gehoorverlies een belangrijke risicofactor is voor het ontwikkelen van dementie. Belangrijk dus om je gehoor te beschermen tijdens een evenement!
Hoe herken ik beschadiging aan mijn gehoor?
Dat is lastig, beginnend gehoorverlies of beginnende gehoorschade merk je zelf niet direct. Vanaf 80 decibel (dB) kan geluid al schadelijk zijn. Eén avond naar een concert of naar een feestje kan bij te harde muziek en geen gehoorbescherming leiden tot een piep of ruis en de kans dat u minder goed hoort. Het oor heeft tijd nodig om te herstellen. Soms lukt dat goed, soms niet. Hoe vaker en langer u uw gehoor bloot stelt aan harde geluiden en muziek en hoe groter de kans op permanente gehoorschade. Ook kun je overgevoelig worden voor normale dagelijkse geluiden. Schade aan het gehoor komt ook voor zonder piep of ruis.
Welke soorten gehoorschade zijn er?
Er zijn eigenlijk twee soorten gehoorschade. Gehoorschade waarbij de trilharen van het binnenoor zijn beschadigd door slijtage, dit noemen we ouderdomsslechthorendheid. Gehoorschade door te veel blootstelling aan hard geluid heet lawaaislechthorendheid. Naast gehoorverlies zijn verschillende vormen van gehoorschade die veel gehooroverlast veroorzaken doordat geluid ‘verkeerd’ wordt waargenomen, zoals bijvoorbeeld:
Tinnitus
Bij tinnitus neem je geluid waar wat er niet is. Dit kan een piep, een fluittoon, suizen, brommen of bonken zijn. Meestal wordt dit veroorzaakt door opgelopen gehoorschade, maar ook bijvoorbeeld infectieziekten kunnen tinnitus veroorzaken.
Hyperacusis
Overgevoelig zijn voor dagelijkse, normale geluiden heet hyperacusis. Je oren kunnen zich dan niet goed aan passen aan wisselende geluidssterkten en kunnen geluiden niet goed filteren.
Distortie
Iemand met distortie neemt geluiden vervormd waar. Distortie is een vorm van gehoorschade door blootstelling aan te hard geluiden.
Gehoorbescherming tijdens evenementen; hoe bescherm ik mijn gehoor?
De Arbonorm voor gehoorbescherming is 80 decibel. Boven deze waarde moet de werkgever volgens de Arbowet gehoorbescherming aanbieden. De vrijetijdsnorm ligt op 88 decibel. Bij muziekevenementen in de buitenlucht ligt het volume meestal tussen de 90 en 100 decibel. In een festivaltent of concertzaal ligt dit tussen de 95 en 103 decibel.
Dus de stelregel is: draag altijd gehoorbescherming als je uitgaat! Zorg dat deze minimaal 15dB dempen, dit is bij veruit de meeste oordoppen het geval. Er zijn speciale oordoppen met muziekfilter te koop, waardoor de muziek niet vervormd wordt en je mensen om je heen nog kunt verstaan. Het is altijd verstandig om afstand te houden tot de boxen. Voor mobiele telefoons zijn er diverse apps waarmee je zelf het aantal decibellen ter plekke kunt meten.
Bronnen:
oorcheck.nl/gehoorschade
doof.nl
kno.nl/patienteninformatie/oor