Enkelblessures komen vaak voor tijdens een sportwedstrijd. Daarbij kunnen verschillende onderdelen van de enkel aangedaan zijn.
Uit welke delen bestaat de enkel?
De enkel bestaat uit twee gewrichten, gewrichtskapsel, gewrichtsbanden en spieren en pezen.
Met het ene gewricht kunnen we de beweging voor-en achterwaarts maken en met het andere gewricht de beweging zijwaarts. De gewrichten zijn bedekt met bindweefsel: het gewrichtskapsel. Aan de binnenkant is het gewrichtskapsel bekleed met slijmvlies wat er voor zorgt dat gewrichten soepel kunnen bewegen. De gewrichtsbanden verstevigen het kapsel en zorgen voor stabiliteit en aansturing van het gewricht. De spieren en pezen zorgen tenslotte voor beweging van de enkel. Gewrichtsbanden hebben sensoren waarmee ze de spieren aansturen.
Welke soorten enkelblessures zijn er?
Bij een blessure kunnen alle delen van de enkel aangedaan zijn. Op hoofdlijnen zijn er twee soorten blessures:
Verzwikte enkel of verstuikte enkel
Bij een verzwikte of verstuikte enkel zijn de gewrichtsbanden en gewrichtskapsel uitgerekt of gescheurd door een val, een botsing of een verstapping. Meestal klapt de voet naar binnen toe waardoor beschadigingen ontstaan aan de buitenste enkelbanden.
Gebroken enkel
Een val, een verstapping of ernstige verzwikking kan naast letsel aan de enkelbanden ook leiden tot een enkelbreuk. Het meest voorkomend is een breuk aan de buitenkant van het kuitbeen.
Hoe wordt een enkelblessure behandeld?
Loop je een enkelblessure op tijdens een sportevenement? Vraag dan om hulp bij de ehbo post.
Bij de behandeling van een enkelblessure moet allereerst bepaald worden of er sprake is van een verzwikte/ verstuikte enkel of een gebroken enkel.
Kun je meer dan 4 stappen lopen op je enkel? Als dat lukt dan mag je gaan drukken op je botten. Is dit pijnloos? Dan heb je zeer waarschijnlijk een verzwikte enkel.
Gebroken enkel
Heb je wel pijn? Ga dan naar de eerste hulp post in het ziekenhuis. Zij kunnen indien nodig een röntgenfoto maken en de enkel verder behandelen.
Verzwikte of verstuikte enkel
Een verzwikte of verstuikte enkel is vervelend maar herstelt vaak uit zichzelf met rust. Allereerst is het belangrijk om de enkel te koelen, bijvoorbeeld met een ice pack en hoog te leggen. Door de enkel hoog te leggen, zal de enkel minder opzwellen en minder pijnlijk zijn. Beweeg je voet, bijvoorbeeld door rondjes te draaien, om te zorgen dat de enkel niet te stijf wordt. Voor de pijn kun je pijnstillers nemen. Bouw beweging langzaam weer op.
Worden de klachten niet minder? Neem contact op met je huisarts voor advies.
Een verzwikte of verstuikte enkel kan langere tijd zorgen voor instabiliteit. Afhankelijk van de ernst van het letsel kan het 6 tot 12 weken duren voordat deze helemaal hersteld is. Het is belangrijk het bewegen rustig weer op te pakken.
Hoe voorkom je enkelblessures?
Om enkelblessures te voorkomen kan je je enkel versterken door het doen van spierversterkende oefeningen. Bij het sporten kan je gebruik maken van een enkelbrace om te voorkomen dat je (opnieuw) verzwikt. Een brace geeft bescherming en stabiliteit. Blijf je klachten houden en lukt het niet om de enkel op eigen houtje te versterken? Neem dan contact op met een fysiotherapeut om je hierbij te helpen.